Monitasohallinnon toteutuminen Euroopan Unionin Itämeristrategiassa - Ailio, Juhani (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on analysoida, kuinka EU:n Itämeren alueen strate-gian (EUSBSR) hallintomalli käytännössä toteuttaa monitasohallinnon periaatteita sekä tunnistaa sen keskeisiä institutionaalisia haasteita ja kehittämismahdollisuuk-sia. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti päätöksenteon hajautumista, institutionaalista koordinointia ja sidosryhmien osallistamista. Analyysin perusteella EUSBSR:n hallintomalli noudattaa teoriassa monitasohallinnon tyyppi II -mallin joustavia ja tehtäväkohtaisia periaatteita, mutta käytännön toteutuksessa havaittiin merkittäviä ongelmia. Keskeisiksi haasteiksi nousivat päätösvallan käytännön keskittyminen kansallisten koordinaattorien ryhmälle, konsensusperiaatteen joustamattomuus ja siitä seuraava päätöksenteon hitaus sekä institutionaalisen koordinoinnin puutteet, kuten tiedonkulun katkokset ja epäselvät vas-tuusuhteet. Lisäksi sidosryhmien osallistamisen todettiin olevan vaihtelevaa ja usein epäjärjestelmällistä, mihin vaikuttivat resurssien epätasainen jakautuminen ja epäselvät osallistamisen käytännöt. Tutkimuksen pohjalta esitetään konkreettisia kehittämisehdotuksia, kuten politiikka-alueiden koordinaattorien autonomian selkeyttäminen, joustavampien päätöksentekomekanismien käyttöönotto konsensusperiaatteen rinnalle, pysyvien koordi-nointi- ja viestintäkäytäntöjen vahvistaminen sekä sidosryhmien osallistamisen järjestelmällisyyden ja resurssien parantaminen. Näiden ehdotusten toteuttaminen parantaisi merkittävästi EUSBSR:n hallintomallin toimivuutta, institutionaalista kestävyyttä sekä sen kykyä vastata tehokkaasti ja nopeasti alueen muuttuviin haasteisiin.
Keywords: EU:n Itämeri Strategia (EUSBSR), monitasohallinto (multi-level governance, MLG), päätöksenteon hajautuminen, institutionaalinen koordinointi, sidosryhmien osallistaminen, makroalueellinen strategia, laadullinen sisällönanalyysi, dokumenttianalyysi, hallintomallit, strateginen toimeenpano, institutionaaliset haasteet, koordinointimekanismit, EU-politiikka, alueellinen yhteistyö, politiikka-alueet, institutionaaliset käytännöt, hallinnon tehokkuus.