Lääketieteen opetuksen kehittämishanke: neurologisen tasodiagnostiikan verkkokurssi - loppuraportti - Suomi, Jere (My University, 2022)
Neurologia koetaan Suomessa ja maailmalla lääkärikoulutuksen vaikeimmaksi osuudeksi lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa. Neuroanatomian ja hermoston toiminnan kompleksisuus ovat suurimpia tätä asemaa vahvistavia tekijöitä. Turun yliopiston lääketieteen koulutuksessa toiminnallisen neuroanatomian strukturoitu opetus on keskittynyt ensimmäiseen 2,5:en vuoteen. Sittemmin aiheen oppiminen on pääosin omaehtoisen kertaamisen varassa. Tämä saattaa hankaloittaa poikkeavien neurologisten löydösten yhdistämistä tiettyyn osaan hermostoa eli neurologisen tasodiagnostiikan hahmottamista. Neurologian valtakunnallisiin oppimistavoitteisiin sisältyvä tasodiagnostiikka on avainasemassa neurologisten sairauksien hoidossa. Niinpä neurologisen tasodiagnostiikan strukturoitu kertaus olisi tarpeellista opintojen kliinisessäkin vaiheessa. Neurologisen tasodiagnostiikan osaamista kartoitettiin Turun yliopiston lääketieteen kandidaateille teetetyin sähköpostikyselyin. Näiden perusteella alkuvaiheen kandidaatteja pelottaa neurologisten potilaiden kohtaaminen, ja oma neurologisen statustutkimuksen osaaminen koetaan huonoksi. Yhdenkin luennon mittainen strukturoitu opetus näytti parantavan näitä käsityksiä. Laajemman kyselyn perusteella itsearvioitu osaaminen neurologisen statustutkimuksen suorittamisen osalta kasvaa hyvin opintojen edetessä, mutta löydösten tulkinnan osalta oppimiskäyrä jää matalaksi: asteikolla 1-4 oma arvio nousee vain 0,5-0,6 yksikköä alku- ja loppuvaiheen kandidaattien välillä. Kyselyjen tulosten perusteella koettiin neurologisen tasodiagnostiikan verkkokurssi tarpeelliseksi. Moodle -alustalle luodun kurssin rakenteeksi päätettiin noin 15 minuutin mittaiset opetusvideot, joilla aihealueeseen liittyvät rakenteet ja normaali toiminta kerrataan kuvien avulla ja näytetään verkosta poimittuja videoita neurologisista löydöksistä. Näiden löydösten syyt selitetään juuri kerratun normaalin toiminnan avulla. Jokaisen videoparin jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen potilastapaustehtäviä aiheesta. Kolmen videoparin aiheiksi valikoituivat sensorimotorinen aivokuori, pyramidirata ja spastisuus sekä ekstrapyramidaalijärjestelmä. Verkkokurssi avattiin opiskelijoille portaittain 1.10.2021. Kevätlukukaudella 2022 Moodle -aluetta vielä muokattiin kerätyn palautteen perusteella. Kurssin kehittäminen jää neurologian oppiaineen tehtäväksi. Kurssin pedagogiset tulokset ovat arvioitavissa aikaisintaan vuoden 2022 neurologian tenttitulosten ja 2024 Turussa valmistuvien yleislääkärien neurologisen tasodiagnostiikan osaamistason avulla.
Keywords: Hermosto, opetusmateriaali