"Ei tunne enää samaksi" – rajavalvonta muuttuvassa maailmassa - Juntunen, Veera (My University, 2021)
Maailma ei ole vakaa, vaan se on jatkuvassa muutoksessa. Pakolaisten ennakoimaton liikkuminen ja globaalien kriisien arvaamattomuus asettavat rajojen valvonnalle vaatimuksen nopeasta reagoinnista. Rajoja valvotaankin kasvavassa määrin teknologisilla valvontamenetelmillä ja ihmisten identifioinnissa käytetään biometrisia tunnistuslaitteita. Valtioiden välillä on myös erilaisia sopimuksia, joita noudatetaan. Globalisaation myötä valvonnan merkitys on alkanut kattaa yhä uudenlaisia osa-alueita. Valtioiden rajavalvonta on muuttunut ja kehittynyt vuosikymmenten aikana. Muutoksissa heijastuvat geopolitiikka ja kansainväliset suhteet. Tässä tutkimuksessa selvitin, miten Suomen ja Venäjän välinen rajavalvonnan yhteistyö ja Suomen Rajavartiolaitoksen rajavartijoiden työnkuva on muuttunut 1970-luvulta 2010-luvun lopulle tultaessa ja mitkä muutosten taustatekijät ovat. Tutkimuksessa selvitin myös, millaisia ominaispiirteitä Kainuun rajavartioston alueella on, ja miten piirteet vaikuttavat rajavartijoiden työhön nykyään. Selvitin myös, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia haastateltavat liittävät rajavalvonnan tulevaisuuteen. Tämän tutkimuksen aineisto koostuu yhdeksästä puolistrukturoidusta haastattelusta. Haastateltavat olivat Rajavartiolaitoksen nykyisiä ja reservissä olevia työntekijöitä. Analysoin aineiston sisällönanalyysilla käyttäen apuna NVivo-ohjelmistoa. Tutkimusalueena on Kainuun rajavartioston alue, johon kuuluvat Kainuu ja Koillismaa, harvaanasutut ja vanhenevan väestön alueet. Suomen ja Venäjän välinen yhteistyö on muuttunut avoimemmaksi ja tiiviimmäksi tarkasteluajanjakson aikana. Teknologian avulla yhteistyö on nopeaa. Rajavalvonnan yhteistyön kehittyminen valtioiden välillä on mahdollistanut ylirajaisen rikollisuuden ja laittoman maahantulon paremman torjumisen. Rajavartijoiden työnkuva on muuttunut Euroopan unioniin liittymisen, teknillistymisen ja teknologian kehityksen sekä rajavartijoiden valtuuksien lisääntymisen seurauksena merkittävästi. Ilmaisinlankojen ja jälkikenttien ajasta on siirrytty miehittämättömien pienoiskopterien ja automatisaation aikaan. Monet viranomaiset ovat poistuneet Suomen ja Venäjän välisen rajan läheisyydestä pohjoisilla raja-alueilla kauemmas kohti kuntakeskittymiä. Tämän vuoksi rajavartijat hoitavatkin rajatulla alueella muiden viranomaisten tehtäviä tai ovat niissä avustamassa. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi ensivastetehtävät, kotirauhanhäirintätehtävät, sammutustehtävät ja liikenneonnettomuustilanteet. Tulevaisuuden rajavalvonnan mahdollisuuksia ovat teknologian kehityksen tarjoamat valvontakeinot, jotka mahdollistavat aukottoman valvonnan kaikissa sääolosuhteissa. Liikkuvuuden ennakoimattomuus, hybridiuhat ja henkilöstön riittämättömyys voivat puolestaan olla haasteita, joita rajavalvonta kohtaa tulevaisuudessa. Tutkimuksessa selvisi, että mahdollisina koetut uhat muuttuvat jatkuvasti ja huomisen uhka voi olla asia, jota ei vielä osata kuvitella. Varautumisella ja valtioiden välisellä tiiviillä yhteistyöllä on kuitenkin mahdollista sopeutua jatkuvasti muuttuvan maailman haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

The world is not stable, it is constantly changing. The unpredictable movement of refugees and the unpredictability of global crises require border control to respond quickly. Borders are monitored through technological surveillance methods, and biometric identification devices are used to identify people. There are also various agreements between states that are strictly followed. The importance of surveillance has begun to spread all over the society. State border control has long been common, but it has changed and evolved over the decades. The changes reflect geopolitics and international relations. This research investigated, how cooperation on border management between Finland and Russia has changed from the 1970s to the 2010s, and which have been the factors behind these changes. The second question was, how the job description of border guards has changed from the 1970s to the 2010s, and which have been the factors behind these changes. The research also explored the characteristics of Kainuu and Koillismaa and explains how the characteristics affect the work of border guards today. The research also examined, which are the challenges and opportunities that are associated with border control in the future. The research was conducted through nine semi-structured interviews. The interviewees were current and reserve employees of the Finnish Border Guard. The interviews were analysed by content analysis with the help of NVivo software. The research area includes Kainuu and Koillismaa, which are sparsely populated areas in Finland and areas of an aging population. The research revealed that cooperation between Finland and Russia has become more open and closer during the fifty years’ period. With the help of technology, cooperation is fast. The development of cooperation on border management between states has made it possible to better prevent cross-border crime and illegal entry. The everyday work of border guards has changed significantly because of accession to the European Union, technological development, and the increase in the powers of border guards. The time of detector wires and snowfields has shifted to the time of unmanned drones and automation. Many authorities have moved away from the proximity of the Finnish-Russian border in the northern border areas towards municipal concentrations. For this reason, border guards perform the functions of other authorities in the demarcated area or are assisting them. These tasks include, for example, emergency response tasks, home peace disturbance tasks, fire-fighting tasks, and traffic accidents. The development of technology provides the possibilities for the future border control, that include enabling seamless surveillance in all weather conditions. The unpredictability of mobility, hybrid threats and staff shortages, in turn, may be challenges that border control will face in the future. The research revealed that the threats perceived are constantly changing and the threat of tomorrow may be something that one cannot yet imagine. However, preparedness and close cooperation between states makes it possible to prepare for the challenges and opportunities in a changing world.
Keywords: rajavalvonta, ylirajainen liikkuvuus, pakolaisuus, Suomi, Venäjä