Lapsen sydämen sivuääni - Poutanen, Tuija; Ylänen, Kaisa; Arola, Anita; Lehtiranta, Saara; Ruotsalainen, Hanna; Kallio, Merja (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Sydämen sivuääni on tavallinen löydös terveillä lapsilla. Oireettoman lapsen sivuääni on useimmiten hyvänlaatuinen, mutta joskus taustalta löytyy seurantaa tai hoitoa vaativa rakenteellinen sydänvika. Rakennepoikkeavuudet sivuäänen aiheuttajina ovat yleisimpiä pienillä imeväisillä, joten alle neljän kuukauden ikäisen lapsen sivuääni arvioidaan sydämen kaikukuvauksella. Arvion kiireellisyyteen vaikuttavat lapsen yleisvointi ja muut löydökset. Mikäli imeväisellä on sydämen vajaatoiminnan löydöksiä, tehdään sydäntutkimus päivystyksellisesti. Isomman oireettoman lapsen hyvänlaatuiseksi sopiva sivuääni ei yleensä edellytä erikoissairaanhoidon lisätutkimuksia, jos muita poikkeavia löydöksiä ei todeta.