Kuntaomistajuuden vaikutus osakeyhtiön sisäiseen valvontaan ja riskienhallintaan - Joenpolvi, Roosa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan merkityksen ymmärtäminen on lisääntynyt viime vuosina organisaatioissa. Sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa, että yhtiöiden toiminnot ovat järjestetty tehokkaasti ja tuottavasti, taloudellinen informaatio on luotettavaa ja yhtiön toiminta täyttää lakien ja säännösten asettamat määräykset. Puolestaan riskienhallinnan voidaan kuvata olevan lähestymistapa, joka yhdistää strategian, prosessit, ihmiset, teknologian ja tietämyksen. Näitä tekijöitä hyväksikäyttäen yhtiön kohtaamiin epävarmuustekijöihin reagoidaan ja hallitaan riskiä. Tämä tutkielma keskittyy kuntaomisteisten osakeyhtiöiden sisäiseen valvontaan ja riskienhallintaan. Lisääntyvässä määrin kunnan palveluita järjestetään kunnallisissa osakeyhtiöissä. Huolimatta sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan merkityksestä liiketoiminnalle, ja toisaalta kunnan osakeyhtiöiden lukumäärällisestä kasvusta, ei tutkimusta kuntaomistajuuden vaikutuksista yhtiöiden sisäiseen valvontaan ja riskienhallintaan ole tehty. Tämä tutkielma tarkasteleekin tämän puutteen valossa, miten kuntaomistaja vaikuttaa osakeyhtiöidensä sisäiseen valvontaan ja riskienhallintaan. Tutkielma suoritettiin laadullisena survey-tutkimuksena yhdessä suomalaisessa kunnassa puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Tutkielmaan haastateltiin neljästä eri yhtiöstä heidän toimitus- tai talousjohtajia sekä kunnan valvovasta jaostosta puheenjohtajaa. Haastatteluiden perusteella kuntaomistajan nähdään vaikuttavan yhtiöidensä sisäiseen valvontaan ja riskienhallintaan. Selkeimmin kuntaomistajalla nähtiin olevan merkitys yhtiöiden tavoitteenasetteluun ja valvontaympäristöön. Toisaalta haastatteluissa ilmeni, että kuntaomistaja vaikuttaa yhtiöidensä riskienhallintaan edellyttämällä muun muassa menetelmien perustasoa ja olemassaoloa. Haastatteluiden perusteella politiikan ja kuntaan kohdistuvan säätelyn voidaan nähdä vaikuttavan yhtiöiden sisäiseen valvontaan ja riskienhallintaan. Tämä tutkielma havaitsi, että organisaatiot tiedostavat erityisasemansa kunnallisena osakeyhtiönä. Tämä näkyi syvällä niiden sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan menetelmissä muun muassa organisaatioiden valvontakulttuurien ja rakenteiden kautta. Samaten kuntaomistajalla nähdään olevan positiivinen vaikutus yhtiöidensä riskinkantokykyyn. Tutkielmassa ilmeni, että sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat osittain organisaatioille vieraita. Tämän tutkielman perusteella kuntaomistajaa ja sen yhtiöitä kehotetaan tarkastelemaan menetelmiään kriittisesti ja kehittämään niitä yhdessä, huomioiden tutkielmassa ilmenneet erityispiirteet.