Soluväliaineen rakenne ja muokkautuvuus - Nieminen, Emmi (My University, 2025)
Soluväliaine on soluja ympäröivä makromolekyylien muodostama järjestäytynyt ja dynaaminen rakenne. Se on keskeinen tekijä monisoluisten eliöiden elimistön toiminnassa, muun muassa osallistumalla moniin biologisiin prosesseihin kuten solujen signalointiin ja erilaistumiseen sekä antamalla kudoksille mekaanista tukea. Soluväliaine koostuu useista komponenteista, joista tärkeimpiä ovat kollageenit, glykosaminoglykaanit sekä proteoglykaanit. Pääkomponenttien koostumukset, toiminta sekä järjestäytyneisyys vaihtelevat eri kudosten välillä riippuen niiden tehtävistä. Rakennekomponenttien lisäksi tärkeä osa soluväliainetta ja sen toimintaa ovat sen muokkaukseen liittyvät entsyymit. Soluväliaineen muokkauksen päätekijöitä ovat matriksin metalloproteinaasit, joka hajottavat sekä uudelleenjärjestelevät soluväliaineen komponentteja. Metalloproteinaasien lisäksi keskeisiä tekijöitä ovat ADAM- ja ADAMTS-proteiinit. Muokkausta tarvitaan läpi organismin elinkaaren. Sitä tapahtuu muun muassa niin pidemmällä aikavälillä osana vanhenemisprosessia, kuin myös akuutimmin osana yhtä eliölle tärkeintä korjausprosessia eli haavan paranemista. Soluväliaineen muokkaus liittyy myös useisiin sairauksiin. Tällöin komponenttien hajottaminen on yleensä liiallista ja johtaa kudoksen rakenne- ja toimintahäiriöihin. Tällainen sairaus on esimerkiksi nivelrikko.
Keywords: soluväliaine, kollageeni, soluväliaineen muokkaus, matriksin metalloproteinaasit