Sisäinen turvallisuus kahden valtiollisen toimijan näkökulmasta : Sisäisen turvallisuuden uhkakuvat Yleisradio Oy:n ajankohtaisohjelmissa ja Sisäisen turvallisuuden ohjelmissa 2004–2014 - Saine, Marleena (My University, 2021)
Tutkielmassa tarkastellaan kahden valtiollisen toimijan, Yleisradio Oy:n ajankohtaisohjelmien ja sisäministeriön laatimien sisäisen turvallisuuden ohjelmien, käsittelemiä sisäisen turvallisuuden uhkakuvia vuosina 2004–2014. Tutkielma käsittelee Ylen ajankohtaisohjelmien (A-studio, A-zoom ja A2-teema) ja sisäisen turvallisuuden ohjelmien välisiä yhtäläisyyksiä ja eroja sisäisen turvallisuuden teemojen käsittelyssä. Tutkielmassa tarkastellaan myös ajanjaksolla 2004–2014 tapahtunutta muutosta sisäisen turvallisuuden teemoissa. Tutkielman tavoite on kertoa, mitkä asiat on nähty suurimpina sisäisen turvallisuuden uhkina 2000-luvun alussa, onko uhkakuvissa tapahtunut muutosta 10 vuoden aikana ja miten Yle on toteuttanut omaa tehtäväänsä vallan vahtikoirana. Tutkielma on aineistolähtöinen laadullinen tutkimus, jossa aineiston käsittelyyn on käytetty metodina sisällönanalyysia. Aineisto on järjestetty teemoittain, ja eri teemojen esiintymisestä aineistossa on Ylen ajankohtaisohjelmien osalta tehty määrällinen taulukko. Tutkielmassa on käytetty primäärilähteenä Ylen ajankohtaisohjelmien (Astudio, A-zoom ja A2-teema) sisältöä vuosina 2004–2014. Primäärilähteenä on käytetty myös sisäasiainministeriön julkaisemia sisäisen turvallisuuden ohjelmia, joita on julkaistu vuosina 2004–2014 kolme. Tutkielmassa käytetty kirjallisuuslähdeaineisto liittyy aihepiiriltään uhkakuvatutkimukseen, sisäiseen turvallisuuteen sekä Yleisradiosta tehtyyn tutkimukseen. Merkittävimpiä lähteitä ovat Jarmo Limnellin ja Jaakko Iloniemen ”Uhkakuvat”-teos sekä Limnellin väitöskirja ”Suomen uhkakuvapolitiikka 2000-luvun alussa”, Ville Pernaan ”Uutisista hyvää iltaa, Ylen tv-uutiset ja yhteiskunta 1959–2009” ja Mikko Paateron ”Sisäinen turvallisuus horjuu”. Keskeisimmäksi tutkimustulokseksi osoittautui se, että Ylen ajankohtaisohjelmien ja sisäisen turvallisuuden ohjelmien käsittelemien sisäisen turvallisuuden uhkakuvien välillä on paljon yhtäläisyyksiä mutta myös huomattavia eroja niin aihepiireissä kuin näkökulmissakin. Sisäinen turvallisuus ja siihen liittyvät uhkakuvat ovat jatkuvassa muutoksessa, joka on havaittavissa myös tutkielmassa käytetystä aineistosta.
Keywords: Sisäinen turvallisuus, uhkakuvat, media, Yleisradio, Sisäasianministeriö