IoT-analytiikan ratkaisut osana yrityksen asiakastietopohjaista johtamista : Miten IoT-analytiikan ratkaisut pystyvät tuottamaan arvoa asiakastietoon liittyvien tietotarpeiden suhteen? - Martikainen, Joona (My University, 2024)
Digitaalisen tiedon merkitys liiketoiminnassa kasvaa vuosi vuodelta, ja data on nykyään arvokasta pääomaa digitaalisessa liiketoiminnassa. Teknologian ja tekniikan kehitys tarjoaa yrityksille jatkuvasti uusia IoT-analytiikan keinoja, joiden avulla yritykset voivat kerätä ja hyödyntää asiakastietoa liiketoiminnan strategisessa ja operatiivisessa toiminnassa. IoT- analytiikka kuluttajakäyttäytymisen tutkimisen keinona tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden esimerkiksi kuluttajien oikean käyttäytymisen tutkimiseen. Teollisen Internetin laaja-alainen ja tehokas hyödyntäminen on kuitenkin edennyt verrattain hitaasti huolimatta ilmeisestä potentiaalista reaaliaikaiseen data-analyysiin ja optimointiin, jota erityisesti uudet tekoälyratkaisut vielä entisestään tehostaisivat. Vaikka IoT-sovellusten teknologisesta toteutuksesta on paljon kirjallisuutta, sen käytöstä ja hyödyntämisestä liiketoiminnan, markkinoinnin ja asiakassuhteiden johtamiseen ei ole perehdytty paljoa. Tiedolla johtaminen IoT:n avulla on jatkuva prosessi, ja sen ydinasioita kilpailuedun ja asiakastietojohtamisen kannalta on jatkuva kehittäminen ja jatkuva oppiminen. Kun organisaatio implementoi tehokkaita tiedolla johtamisen käytäntöjä tai luovat tiedolla johtamiseen pohjautuvia strategioita, organisaatio antaa itselleen mahdollisuuden muuttaa raaka ja sekava data arvokkaaksi tiedoksi, jonka avulla se voi parantaa innovaatiojohtamistaan, tehokkuuttaan, ja ennen kaikkea parantaa asiakastietojohtamistaan ja tätä kautta asiakassuhteitaan ja asiakastyytyväisyyttä. Tässä tutkimuksessa tutkitaan tieteellisen kirjallisuuden ja Fidera Oy:tä koskevan tapaustutkimuksen välisenä vuoropuheluna sitä, miten IoT-sovellukset parantavat asiakastiedolla johtamista, millaista tietoa IoT-sovellukset tuottavat asiakastiedosta, miten organisaatioiden tulisi kehittää IoT-sovelluksia nykyisiin verrattuna, sekä miten IoT-sovellusten käyttöä voitaisiin lisätä organisaatioissa. Organisaatiot, jotka pystyvät tehokkaasti hyödyntämään IoT-sovelluksista saatavaa asiakastietoa kykenevät parempaan asiakastietojohtamiseen ja tämän kautta kilpailuedun saamiseen. Organisaatioiden tulisi ryhtyä hyödyntämään enemmän osallistavaa markkinointia yhdessä IoT-sovellusten kanssa, ja täten laajentaa asiakastietojohtamistaan osana operationaalista toimintaansa.
Keywords: Internet of things, asiakastietojohtaminen, tiedolla johtaminen