Huumeita käyttäneiden itsemurhat - Kriikku, Pirkko; Häkkinen, Margareeta; Ojanperä, Ilkka (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
JOHDANTO : Huumeiden käyttö lisää tutkitusti itsemurhan riskiä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin huumeita käyttäneiden henkilöiden itsemurhien erityispiirteitä erityisesti oikeuskemiallisesta näkökulmasta.
AINEISTO JA MENETELMÄT : Takautuvassa rekisteritutkimuksessa tarkasteltiin huumeita käyttäneiden itsemurhia vuosina 2016-2022.
TULOKSET : Huumeita käyttäneiden itsemurhia oli kaikkiaan 583 eli 11 % tutkimusajanjakson itsemurhista. Vainajien keski-ikä (32 vuotta) oli merkitseväsi nuorempi ja naisten osuus (18 %) merkitsevästi pienempi kuin kaikissa itsemurhissa (p  <  0,001). Itsemurhan uhreilla todettiin eniten kannabista, mutta myös amfetamiini, opioidit ja alkoholi olivat yleisiä löydöksiä.
PÄÄTELMÄT : Huumeita käyttäneiden itsemurhat eivät ole vähentyneet samalla kun koko väestön itsemurhien määrä on vähentynyt. Koska huumeita käyttäneiden itsemurhat muistuttivat enemmän huumeita käyttäneiden muita kuolemia kuin itsemurhia koko väestössä, on ehkäisyssä huomioitava samat tekijät kuin kaikkien huumekuolemien ehkäisyssä, erityisesti päihdehoitoon pääsy ja siinä pysyminen.