Kantasolut hammaskudosten korjauksessa ja uudismuodostuksessa - Lindberg, Pia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn tarkoituksena on tarjota kirjallisuuskatsauksena yleistietämystä ihmisen kantasoluista. Tarkemmin käsitellään hammaskudosten kantasoluja ja niiden tulevaisuuden käyttömahdollisuuksia hampaan ja sen tukikudosten korjauksessa ja uudismuodostuksessa. Kantasoluja on löydetty useista kehittyvän ja aikuisen yksilön solukoista ja kudoksista. Ne jaetaan alkion ja aikuisen kantasoluiksi alkuperänsä perusteella. Kantasolut ovat erilaistumattomia soluja, joilla on ainutlaatuinen uusiutumis- ja erilaistumiskyky. Erilaistumiskyky mahdollistaa niiden kypsymisen moniksi erilaisiksi soluiksi ja edelleen kudoksiksi ja tekee niistä siten kiinnostavan tutkimusalan solu- ja kudossiirrännäishoitoja varten. Kantasoluja on löydetty useista hammaskudoksista. Niitä on eristetty pysyvän ja maitohampaan ytimestä, hammasfollikkelista, parodontaaliligamentista sekä kehittyvän hampaan juuren apikaalisesta hammaspapillasta. Nämä solut voivat erilaistua useiksi hampaan ja sen tukikudosten soluiksi kuten odontoblasteiksi, sementoblasteiksi, osteoblasteiksi ja parodontaaligamentteja muodostaviksi fibroblasteiksi. Niillä on todettu kyky erilaistua myös rasva-, rusto- ja hermosoluiksi. Hampaan tai sen tukikudosten menetys on yleinen ongelma. Nykyiset hoitomuodot eivät useinkaan takaa kestävää ja toimivaa ratkaisua pidemmällä aikavälillä. Kantasolujen avulla hampaan ja sen tukikudosten puutos tai vaurio on mahdollista korjata alkuperäiseen tilaan. Paljon tutkimusta on tehty hammaskudosten kantasolujen parissa ja selvitetty niiden toimintaa hammaskudosten korjauksessa eläinmalleilla. Mahdollisia tulevaisuuden käyttötarkoituksia näille soluille on hammasluun korjaaminen, osittain vaurioituneen tai nekroottisen hammasytimen hoito vaihtoehtona ytimen kattamiselle ja juurihoidolle, parodontiumin uudismuodostus parodontiittisissa hampaissa sekä koko hampaan uudismuodostus hampaan puuttuessa. Hammaskudosten kantasolujen lisäksi uudelleen ohjatut pluripotentit kantasolut eli iPS-solut luovat uusia mahdollisuuksia hammaslääketieteen käyttöön. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimustyötä ennen kantasolujen kliinisiä hammaslääketieteellisiä hoitosovelluksia ihmisillä.