Tuetun asumisen merkitys vanhuspsykiatrian mielenterveyskuntoutujien kokonaistilanteen muutoksessa : Narratiivinen tutkimus asiakkaiden kokemuksista - Heikkinen, Helmi (My University, 2022)
Tämän pro gradu –tutkielman tarkoituksena on selvittää, millainen merkitys tuetulla asumisella on vanhuspsykiatrian mielenterveyskuntoutujien kokonaistilanteen muutoksessa asiakkaiden näkökulmasta. Ikääntyneiden palveluiden nykytila ja kehittäminen ovat olleet varsinkin viime vuosikymmenen ajan vahvasti osana yhteiskunnallista keskustelua. Sosiaali- ja terveyspalveluiden puutteet näkyvät erityisesti hoidon laadussa, riittämättömyydessä, sekä laajemmin niukkuutena palvelutarjonnassa. Palvelujen niukkuuden keskellä asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutuminen jäävät kyseenalaisiksi. Samanaikaisesti ikääntymispolitiikassa korostuu ajatus siitä, että ikääntyneiden tulisi voida asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Tarvittavat palvelut tulisi järjestää ikääntyneen kotiin toimintakyvyn heikentymistä ja moniongelmaisuuden syntymistä ennaltaehkäisevässä muodossa. Tutkimus on toteutettu haastattelututkimuksena, jonka aineisto on kerätty neljän vanhuspsykiatrian mielenterveyskuntoutujan haastatteluista. Analyysimenetelmänä on käytetty narratiivista viitekehystä. Kyseisen menetelmän avulla voitiin muodostaa neljän asiakkaan omannäköinen tarina tilanteestaan, jossa tuettu asuminen näkyy olennaisena osana aikaansaatuja muutoksia. Tutkimuksen tuloksena on osoittautunut, että tuettu asuminen on koettu merkittävänä tekijänä asiakkaan elämäntilanteen muutoksessa kokonaisvaltaisesti, niin terveydellisellä, taloudellisella, kuin sosiaalisellakin hyvinvoinnin osa-alueella. Tuetun asumispalvelun kautta ollaan pystytty mahdollistamaan ikääntyneen kotona pärjääminen sekä kodin ulkopuolisiin toimintoihin osallistuminen. Palvelun toteutuksessa on huomioitu asiakaslähtöisyys sekä asiakkaan tuentarpeet ollaan osattu asettaa tärkeysjärjestykseen. Johtopäätöksenä tutkimuksesta voidaan todeta, että tulevat lainsäädännön ja ikäihmisten palvelurakenteen muutokset muodostavat suurempaa tarvetta tuetun asumisen kaltaiselle palvelumuodolle tulevaisuudessakin. Ikääntyneiden tuentarpeiden tunnistaminen edellyttää monialaisen osaamisen ja moniammatillisten työmenetelmien käyttöä ja kehittämistä tulevaa ajatellen. Sosiaalityöllä on merkittävä paikka ikääntyneiden, erityisesti enemmän tukea tarvitsevien, tarpeiden ja toiveiden esille tuomisessa rakenteellisella tasolla.
Keywords: tuettu asuminen, vanhuspsykiatria, mielenterveyskuntoutuja, moniammatillisuus