FIDO2 käytettävyys ja käyttökelpoisuus - Kinnunen, Topias (My University, 2024)
Salasanojen mahdollinen korvaaja FIDO2 on standardi, jolla on hyötyjä salasana tunnistautumiseen verrattuna, mutta myös haittoja. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan, mitä nämä hyödyt ja haitat ovat, miten ne vaikuttavat FIDO2:n käy tettävyyteen ja käyttökelpoisuuteen ja pohditaan voiko FIDO2 korvata salasana tunnistautumisen. Ensin kuvataan salasanoista johtuvat heikkoudet ja syvennytään FIDO2:n toimintaan, jotta voidaan paremmin ymmärtää, mikä FIDO2:n rooli ny kymaailmassa on ja mikä se voisi tulevaisuudessa olla. FIDO2:n käytettävyyden ongelmia katsotaan useista näkökulmista, niin teoreettisista, kuin konkreettisista. Tutkielmassa pohditaan ratkaisuja näihin käytettävyyteen liittyviin ongelmiin kir jallisuuskatsauksen avulla. Päätelmiä ja perusteluita on kerätty mm. monista käyt täjäkyselyistä sekä loogisista päätelmistä. Kirjallisuuskatsauksen lopussa vastataan tutkielman tutkimuskysymyksiin aiempien havaintojen ja omien pohdintojen poh jalta. Päädytään lopputulokseen, ettei FIDO2 ole vielä valmis mittavaan käyttöön ottoon yritysten toimesta, mutta että se paranee hitaan käyttöönoton myötä. Yk sityishenkilöiden käyttöönotto on kuitenkin jo paremmassa tilanteessa laajemman tuen takia, mutta suurin osa käyttäjistä ei vielä ole valmiita luopumaan salasana tunnistautumisesta.
Keywords: FIDO2, käytettävyys, käyttökelpoisuus, tunnistautuminen, todennus, salasana