Raskaana olevien kasvistensyöntiin yhteydessä olevat tekijät : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Koivisto, Elina (My University, 2025)
Tutkielman tarkoituksena on kuvata raskaana olevien kasvistensyöntiin yhteydessä olevia tekijöitä. Riittävä kasvisten saanti on tärkeää niin äidin omalle kuin syntyvän lapsen terveydelle. Terveydelliset merkitykset voivat olla kauaskantoisia pitkälle lapsen tulevaisuuteen. Tutkimusten mukaan kuitenkin suurimalla osalla raskaana olevista kasvistensyöntiin liittyvä saantisuositus ei täyty. Tämän vuoksi on tärkeää tarkastella lähemmin, mitkä tekijät ovat yhteydessä ravitsemuksellisiin päätöksiin, miten niitä voidaan ohjata ja tukea valintoja terveellisempään suuntaan. Tämän integratiivisen kirjallisuuskatsauksen tiedonhaussa käytettiin systemaattisia tiedonhakumenetelmiä. Tutkimuksia haettiin Pubmed, Cinahl, Cochrane ja Web of science -tietokannoista tarkoin rakennetulla hakulausekkeella sisältäen raskauteen ja kasvistensyöntiin liittyviä asiasanoja, kuten “pregnancy” ja “pregnant people” ja “vegetable consumption” ja “fruit consumption”. Hakutuloksia oli yhteensä 893, näistä valittiin mukaan alkuperäistutkimukset, jotka käsittelivät raskaana olevien kasvisten syöntiä tai raskaana olevat olivat eroteltavissa muusta tutkimusjoukosta sekä tutkimuksia, jotka käsittelivät kasvisten syöntiä edistäviä ja/tai estäviä tekijöitä. Mukaanottokriteerit täyttäviä alkuperäistutkimuksia valittiin yhteensä 12. Tutkimusten laatua arvioitiin hyödyntämällä Joanna Briggs institute -laadunarviointikriteereitä. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Aineiston analyysissä muodostettiin raskaana olevien kasvistensyöntiä edistävistä ja estävistä tekijöistä kuusi kategoriaa: sosiodemografiset tekijät, psykologiset ja terveydelliset tekijät, sosiaalinen ympäristö, tieto ja osaaminen, saatavuus ja resurssit sekä ruokailutottumukset. Tutkimuksissa tunnistettiin, että tavanomaiset ruokavalio-ohjaukset eivät ole riittäviä muuttamaan yksilön ruokailuvalintoja, vaan tarvitaan paljon laajempaa ymmärrystä yksilön omista näkemyksistä, sosiaalisista suhteista, taidoista ja käytettävissä olevista resursseista. Jatkossa raskaana olevien ruokavaliota tutkittaessa voitaisiin kiinnittää enemmän huomiota siihen, että voidaanko raskaana olevan muita elämän osa-alueita tukemalla edistää myös terveellisempää ja kasvispainotteisempaa ruokavaliota. Avainsanat: Raskaus, ruokavalio, kasvikset
Keywords: Raskaus, ruokavalio, kasvikset