Vanhempien kokemuksia älypuhelimeen liitettävän korvalampun käytöstä ja MobiiliKorva-tutkimukseen osallistumisesta - Lammiranta, Jenni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Äkillinen välikorvatulehdus on hyvin yleinen sairaus, joka kuluttaa sekä perheen että terveydenhuollon voimavaroja. Turun yliopiston Lasten ja nuorten klinikan tekemä MobiiliKorva-tutkimus antoi esimakua Suomessa melko tuntemattomasta aiheesta ottaa älypuhelintekniikka mukaan lääketieteelliseen käyttöön. Tutkimuksessa lasten vanhempia opastettiin tutkimaan lapsensa korvat matkapuhelimeen kiinnitettävän OTO-laitteen avulla ja arvioitiin näin saatujen tärykalvokuvien diagnostista laatua. Tämän työn tarkoituksena oli tarkastella MobiiliKorva-tutkimukseen osallistuneiden vanhempien kokemuksia OTO-laitteen käytöstä heidän itsensä ja lastensa kannalta. Tutkimus kesti kunkin perheen osalta 60 vuorokautta ja siihen osallistui 41 perhettä, joista 34 oli mukana koko tutkimusjakson ajan. Mukaan hyväksyttiin 6-35 kuukauden ikäisiä lapsia, joilla tuli olla ollut ainakin yksi lääkärin diagnosoima äkillinen välikorvatulehdus 90 päivän sisällä ennen tutkimuksen aloittamista. Lapsen tuli olla säännöllisesti päivähoidossa ja ainakin toisella vanhemmista tuli olla iPhone 5/5S/6-matkapuhelin. Lapsella ei saanut olla tärykalvoputkia tai kroonisesti perforoitunutta tärykalvoa eikä sairautta tai tilaa, joka vaikuttaa korvakäytävän anatomiaan. Vanhempien kokemuksia tarkasteltiin Webropol-kyselylomakkeella tutkimuksen päätöskäynnillä, joka sisälsi sekä numeerisia vastausvaihtoehtoja että avoimia kysymyksiä. Kaikki 41 perhettä vastasivat kyselyyn. Kaikkien perheiden mielestä OTO-tutkimuksen tekeminen tuntui turvalliselta ja 56 % perheistä koki sen suorittamisen helpoksi. Lapset oppivat rauhoittumaan tutkimuksen ajaksi, sillä 78 % perheistä oli asiasta joko osittain tai täysin samaa mieltä. Tutkiminen koettiin kuormittavaksi kymmenessä perheessä, mutta valtaosa perheistä (66 %) vastasi olevansa kuormittavuudesta joko täysin (32 %) tai osittain (34 %) eri mieltä. Kuormittavuudesta huolimatta 83 % perheistä ottaisi OTO-laitteen käyttöönsä arjessa. Eniten haasteita liittyi kuvien tallennushetkellä ilmeneviin toimintaongelmiin TM-Rotator-sovelluksessa, sillä sen koki luotettavaksi 51 % perheistä. OTO-tutkimus koettiin turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi, mikä on ensisijaista laitteen käytettävyydelle. Lapset tottuivat OTO-tutkimukseen toistuvien kuvauskertojen myötä, jolloin sen tekeminen helpottui. Osallistuminen MobiiliKorvaan koettiin mielenkiintoisena uudenlaisena mahdollisuutena