Asuintiloihin soveltuvan viljelyjärjestelmän laatutavoiteteoria - Savola, Aapeli (My University, 2019)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on luoda laatutavoiteteoria asuintiloihin soveltuvan viljelyjärjestelmän tuottamiseksi. Tuotteen tarkoituksena on mahdollistaa hyötykasvien viljely ympärivuotisesti ja samalla parantaa asunnon viihtyvyyttä. Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, jonka toteutus perustuu peräkkäisistä teoriaketjuista rakentuvaan tutkivan tuottamisen malliin. Siinä käsityötajua eli käsityötä ohjaavaa ajattelua tutkitaan luomalla tuottamista ohjaava laatutavoiteteoreema ja testaamalla valmis tuote käyttökohteessaan. Viljelyjärjestelmälle luotiin tarveanalyysin ja kirjallisuusselvityksen pohjalta laatutavoitteisto, joka testattiin suunnittelemalla ja valmistamalla tuote sekä arvioimalla sille asetettuja dimensioituja tavoitteita. Työn taustateoriasta johdettu tutkimuskysymys kuuluu: Miten suunniteltu ja valmistettu tuote vastaa asetettuja laatutavoitekriteerejä, eli kuinka laatutavoiteteoreema kykenee ratkaisemaan tuotteen toteutuksen? Toisena tutkimuskysymyksenä on: Miten kotiviljelyjärjestelmä voidaan suunnitella ja toteuttaa laatutavoitteiden mukaan? Tutkimusaineisto kerättiin suorittamalla mittauksia ja laskelmia sekä havainnoimalla ja arvioimalla tuotetta käyttökohteessa. Testauksen keskeinen osa oli koekäyttöjakso, johon kuului viiden viikon kasvatuskokeilu. Siinä kasvien kasvua vesiviljelyjärjestelmässä verrattiin multakasvatukseen. Opinnäytetyön tuloksena syntyi asuintiloihin soveltuva ravinnekalvotekniikkaan perustuva vesiviljelyjärjestelmä, joka täytti ja osin ylitti sille asetetut toimivuuden, asuinmukavuuden, turvallisuuden ja ekologisuuden laatukriteerit. Käsityötajun voitiin näin osoittaa ohjanneen onnistuneesti tavoitteiden asettamista sekä suunnittelua ja valmistamista. Tutkielma sisältää myös yksityiskohtaisen kuvauksen tuotteen suunnitteluperusteista ja valmistuksesta. Vaikka tuote on tällaisenaan esteettinen ja käyttökelpoinen, sen valaistusta ja vesi-ravinnejärjestelmää on mahdollista edelleen kehittää. Viljelyjärjestelmän käyttökohdetta voitaisiin laajentaa asuintilasta ja liittää se esimerkiksi koulumaailmaan didaktiseksi välineeksi.
Keywords: käsityökasvatus, käsityötaju, tutkiva tuottaminen, kotiviljely, viljelyjärjestelmä, vesiviljely, hydroponiikka, ravinnekalvotekniikka