Osakeyhtiön kaupparekisteristä poistaminen tilinpäätöstietojen ilmoittamisen laiminlyöntien perusteella : säännösten nykytila ja kehittämistarpeet - Järvensivu, Jesse (My University, 2025)
Yhtiöiden kaupparekisteristä poistaminen selvitystilamenettelyn sijaan nähtiin lainvalmistelussa tarpeelliseksi vuonna 2000. Toimimattomia yhtiöitä oli jäänyt kaupparekisteriin huomattava määrä, eikä rekisteriviranomaisella ollut mahdollisuutta poistaa yhtiöitä tehokkaasti. Kaupparekisterin tietojen ajantasaisuuden ja luotettavuuden parantamiseksi, sekä toiminimien vapauttamiseksi tiettyjen edellytysten täyttyessä rekisteriviranomaisella annettiin mahdollisuus itsenäisesti poistaa muun muassa tilinpäätöstietojen ilmoittamistaan laiminlyönyt osakeyhtiö. Osakeyhtiön kaupparekisteristä poistamista koskeva prosessi ja siihen liittyvä lainsäädäntö, sekä rekisteristä poistetun yhtiön palauttaminen takaisin rekisteriin oli ollut pitkään samankaltainen aina vuoteen 2023 saakka. Patentti- ja rekisterihallituksen lain tulkinnan muutos johti tilanteeseen, jossa kaupparekisteristä poistettua yhtiötä ei enää voinut palauttaa takaisin, oli kyseessä toimiva yhtiö tai ei. Pahimmillaan tämä tarkoitti liiketoimintaa harjoittavien yhtiöiden osalta sitä, että inhimillinen virhe tai huolimattomuus saattoi johtaa liiketoiminnan jatkamisen edellytyksien häviämiseen lopullisesti samalla, kun yhtiö poistettiin rekisteristä. Edellä mainitut PRH:n päätökset johtivat joidenkin yhtiöiden osalta valituksiin Helsingin hallinto-oikeuteen. Osakeyhtiön kaupparekisteristä poistamista koskevissa valituksissa Helsingin hallinto-oikeus vahvisti PRH:n toiminnan lainmukaisuuden päätöksissään kesällä 2024. Syksyllä 2024 Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti aloittaneensa uuden lain valmistelun koskien yhtiön palauttamista takaisin rekisteriin. 22.11.2024 annetussa hallituksen esityksessä 193/2024 kaupparekisterilakiin esitetään lisättäväksi uusi pykälä, jossa säädetään yhtiön palauttamisesta takaisin rekisteriin.
Keywords: kaupparekisteri, osakeyhtiölaki, kaupparekisterilaki, Patentti- ja rekisterihallitus