Talouspakotteiden vaikutukset pankkien trade finance -palveluihin - Mattila, Aino (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tämä tutkielma käsittelee kansainvälisten talouspakotteiden vaikutuksia pankkien tarjoamiin trade finance -palveluihin. Trade finance -palvelut sisältävät erilaisia ulkomaankaupan rahoitus- ja maksujärjestelyjä yrityksille. Pankkien tulee huomioida nykypäivänä palveluissaan yhä laajemmin kansainvälisten talouspakotteiden asettamat rajoitukset. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millä tavoin talouspakotteet vaikuttavat käytännössä pankkien trade finance -palveluiden päivittäisiin prosesseihin. Pankkien pakoteriskien hallintaa koskeva sääntely ja valvonta ovat kasvaneet viime vuosina, minkä vuoksi tutkimuksen toisena tavoitteena oli perehtyä myös laajemmin ilmiön seurauksiin alalla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa sovellettiin toiminta-analyyttista tutkimusotetta. Aineisto kerättiin haastatteluissa, joissa selvitettiin kahden pankin asiantuntijan ja kansainvälisen kauppakamarin edustajan näkemyksiä aiheeseen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että talouspakotteiden hallinta vaatii runsaasti resursseja pankeilta tänä päivänä. Jokainen trade finance -transaktio on tarkastettava mahdollisten laiminlyöntien varalta, ja pankeilla tulee olla kehittyneet compliance-prosessit pakoteriskien laajempaa hallintaa varten. Vaikka lainsäädännön mukaan kaikilla yrityksillä on velvollisuus noudattaa pakotteita, näyttää vastuu nojautuvan lopulta pankeille. Erilaisten sanktioiden pelossa pankit rajoittavat trade financen tarjontaa riskillisille alueille. Pankit myös keskittävät yhteistyöverkostojaan kansainvälisesti, koska erilaiset compliance-vaatimukset tekevät useiden pankkisuhteiden ylläpidosta kannattamatonta. Näitä voidaan pitää kansainvälisen rahoituksen saatavuuden kannalta erittäin negatiivisina seurauksina. Tulokset vahvistivat muiden tutkijoiden alustavasti tekemiä havaintoja ilmiöstä. Tutkimus laajensi näkemyksiä siitä, kuinka merkittävästi kansainväliset talouspakotteet vaikuttavat ulkomaankaupan rahoitukseen. Ulkomaankaupan riskien voidaan katsoa kasvaneen, minkä seurauksena yrityksillä on yhä suurempi tarve pankkien tarjoamille trade finance -palveluille. Samanaikaisesti pankeilta vaaditaan laajempaa osallistumista transaktioiden läpinäkyvyyden ja rikollisuuden ehkäisyyn. Etenkin riskillisillä markkinoilla kustannukset koskevat niin korkeiksi, että pankeilla on syy rajoittaa trade finance -palveluiden tarjontaa. Siten talouspakotteet vaikuttavat suorien rajoitusten lisäksi ulkomaankaupan rahoitukseen myös välillisesti. Tämä on relevantti havainto, kun tarkastellaan talouspakotteiden negatiivisia sivuvaikutuksia kansainvälisille markkinoille.