EAACI:n hoitosuositusten sovellettavuus Suomessa käytettäviin rinokonjunktiviitin siedätyshoitovalmisteisiin - Silvan, Eveliina (My University, 2019)
Allergisesta rinokonjunktiviitista eli allergisesta nuhasta kärsii noin joka neljäs suomalainen aikuinen. Ensisijaisena hoitona on oireenmukainen lääkitys, mutta tämän ollessa riittämätön harkitaan siedätyshoitoa. Siedätyshoito toteutetaan joko kielenalusvalmisteella tai pistoshoitona ja hoitotavan valintaan vaikuttaa siedätettävä allergeeni sekä potilaan ikä. Siedätyshoitoa toteutetaan hoitosuositusten mukaan, jotka perustuvat siitä tehtyihin tutkimuksiin. Tällä hetkellä tutkimuksissa on käytetty useita eri siedätysvalmisteita ja käytetyissä valmisteissa on huomattavaa heterogeenisyyttä. Tästä johtuen WAO on antanut suosituksen, jonka mukaan jokainen valmiste tulisi arvioida yksilöllisesti. Syventävien opintojen kirjallisessa työssäni käyn läpi EAACI:n laatimat suositukset pistos- ja kielenalussiedätykselle ja kerron mitä valmisteita on käytetty suosituksien taustalla olevissa tutkimuksissa. Lopuksi vertailen mitä näistä valmisteista käytetään Suomessa ja mitkä suositukset kyseiset valmisteet tutkimuksien mukaan täyttävät. Kirjallisuuskatsaukseni perustuu artikkeleihin, jotka esiintyvät EAACI:n laatimissa rinokonjunktiviitin hoitosuosituksissa. Tarkastelen suositusten taustalla olevissa tutkimuksissa käytettyjä valmisteita ja vertailen mitä näistä valmisteista käytetään Suomessa siedätyshoitoon. Tutkimuksissa on käytetty useita eri siedätysvalmisteita ja useat näistä ovat sellaisia, etteivät ne tällä hetkellä täytä WAO:n valmisteperäistä suositusta. Suomessa eniten käytetyt valmisteet kuten Grazax ja Alutard SQ -uutteet täyttävät WAO:n suositukset. Siedätyshoidon valmisteita tulisi tutkia lisää ja pyrkiä käyttämään niitä valmisteita, joiden teho ja turvallisuus on näyttöön perustuvaa.
Keywords: allerginen nuha, siedätyshoito, siedätysvalmiste