Logistiikkatoimintojen ulkoistaminen ja sen vaikutukset Suomessa toimivissa yrityksissä - Viherlehto, Noora (My University, 2020)
Tutkielma käsittelee logististen toimintojen ulkoistamista. Itse analyysin kohteena ovat Suomessa toimivat teollisuuden ja rakentamisen sekä kaupan alan yritykset ja tarkasteluajanjaksona vuodet 2008 ja 2013. Tarkoituksena on selvittää, lisääntyikö logistiikan ulkoistus kyseisellä ajanjaksolla, muuttuivatko ulkoistetun logistiikan kustannukset, miten yritysten logistinen suoriutuminen kehittyi sekä oliko tämä kehitys riippuvainen ulkoistamisasteen muutoksesta. Tutkielman lähdeaineisto koostuu pääosin Logistiikkaselvitys 2009:n ja Logistiikkaselvitys 2014:n vastausaineistoista. Kyseessä on Turun kauppakorkeakoulun noin kahden vuoden välein toteuttama selvitys, jolla kartoitetaan Suomen logistiikan tilaa, kustannuksia ja haasteita laajalla kyselytutkimuksella. Tutkielman tutkimusote on kvantitatiivinen. Tarkastelun kohteena olevaa paneeliaineistoa analysoidaan varianssianalyyseilla ja lineaarisella regressioanalyysillä. Suoritetun kirjallisuuskatsauksen perusteella motiiveja ja esteitä logististen toimintojen ulkoistamiselle on monia. Motiivit liittyvät tietotaidon ja resurssien hankintaan sekä kustannussäästöjen ja joustavuuden tavoitteluun. Esteet taas vaikeuksiin arvioida palveluntuottajien palvelutasoa ja lopullisia kustannusvaikutuksia etukäteen. Myös kontrollin ja riippumattomuuden menettäminen koetaan esteeksi logistiikan ulkoistukselle. Logistisen suorituskyvyn arviointi kirjallisuuden perusteella on haastavaa mutta tärkeää. Suoritettujen analyysien perusteella Suomessa toimivien teollisuuden ja rakentamisen tai kaupan alan yritysten logistiikan ulkoistamisasteessa tai ulkoistetun logistiikan kustannuksissa ei tapahtunut tilastollisesti merkitseviä muutoksia tarkasteluajanjaksolla. Yritysten logistisessa suoriutumisessa ei myöskään tapahtunut tilastollisesti merkitsevää muutosta suuntaan tai toiseen. Yritysten logistisen suoriutumisen muutokset eivät olleet riippuvaisia ulkoistamisasteen muutoksista. Tulokset eivät ole ristiriidassa kirjallisuuden kanssa. Ne tukevat näkemystä, jonka mukaan tilannekohtaisuus on se mihin on tarpeen keskittyä ulkoistamista harkittaessa.
Keywords: ulkoistaminen, logistiikka, logistinen suorituskyky