Soluviabiliteettimääritysten luotettavuuden haasteet hiilinanoputkien toksisuuden arvioinnissa - Valkama, Salli (My University, 2024)
Hiilinanoputkien ainutlaatuisten ominaisuuksien myötä niitä voidaan hyödyntää useissa eri käyttökohteissa, kuten esimerkiksi erilaisissa biolääketieteellisissä sovelluksissa. Biolääketieteellisissä sovelluksissa tulee ottaa huomioon käytettävien materiaalien bioyhteensopivuus. Bioyhteensopivuudella tarkoitetaan materiaalin kykyä reagoida kehossa käyttötarkoitukseen sopivalla tavalla. Hiilinanoputkien sytotoksisuutta voidaan tutkia erilaisilla absorbanssiin perustuvilla soluviabiliteettimäärityksillä, kuten MTT-määrityksellä. MTT-määrityksen epäluotettavuudesta hiilinanoputkien toksisuuden arvioinnissa on kuitenkin raportoitu useissa eri tutkimuksissa. Tutkimusten perusteella hiilinanoputket reagoivat käytettävän kemikaalin kanssa ja häiritsevät mittausta. Tämä tutkielma sisältää kokeellisen osuuden, jossa haluttiin selvittää, että miten soluviabiliteettimäärityksissä käytettävät kemikaalit reagoivat moniseinäisten hiilinanoputkien kanssa. Tutkielman kokeellisessa osuudessa tutkittiin kolmea eri soluviabiliteettimäärityksessä käytettävää kemikaalia: MTT-, INT- ja WST-1-määritystä. Tämän tutkielman kokeellisen osuuden tulosten perusteella kaikki tutkitut kemikaalit reagoivat moniseinäisten hiilinanoputkien kanssa, eivätkä siten ole luotettavia menetelmiä hiilinanoputkien toksisuuden arvioinnissa.
Keywords: hiilinanoputki, soluviabiliteettimääritys, MTT, INT, WST-1, toksisuus