HIV-infektioon liittyvät suun limakalvomuutokset - Saarisalo, Sanni (My University, 2023)
Tämän syventävien opintojen opinnäytetyön aiheena on HI-virukseen liittyvät suun limakalvomuutokset. Opinnäytteessä käsitellään kirjallisuuskatsauksen muodossa HI-viruksen aiheuttamaa infektiota, sen lääkehoitoa sekä tautiin liittyviä yleisimpiä limakalvomuutoksia suussa. Aineistona on käytetty PubMed-tietokannan artikkeleja, Duodecimin julkaisemia artikkeleja, suupatologian oppikirjaa Regezi ym. Oral pathology, Clinical pathologic correlations (2017) sekä muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. HIV-infektioon liittyviä suun limakalvomuutoksia on paljon ja useimmat niistä johtuvat opportunistisista infektioista. Kombinaatiolääkehoito (cART), jota nykyisin käytetään HIV-infektion hoitoon, on parantanut taudin ennustetta ja vähentänyt limakalvomuutosten esiintyvyyttä. Lääkityksestä huolimatta muutoksia esiintyy edelleen. Uutena haasteena HIV-potilaiden hoidossa ovat cART-lääkehoidon aiheuttamat sivuvaikutukset sekä ikääntymiseen liittyvät muutokset HIV-potilaiden eliniän pidentyessä. Yleisin HIV-infektioon liittyvä suun limakalvomuutos on suun hiivasieni-infektio eli kandidiaasi. Muita melko yleisiä limakalvomuutoksia HIV-potilailla ovat karvainen leukoplakia, nekrotisoiva ulseratiivinen gingiviitti ja nekrotisoiva ulseratiivinen parodontiitti. HIV-potilaiden suun limakalvojen pahanlaatuisia kasvaimia ovat Kaposin sarkooman ja non-Hodgkin lymfooma. Näitä kaikkia limakalvomuutoksia esiintyy HIV-potilaiden lisäksi myös muussa väestössä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään näiden yleisimpien limakalvomuutosten esiintyvyyttä, taudin kuvaa, etiologiaa ja hoitoa.
Keywords: suupatologia, limakalvomuutokset, HIV, AIDS