Parechovirusinfektion indusoima immuunivaste astrosyyttisoluissa - Susi, Anastasia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Parechovirukset (HPeV) ovat yleisiä lasten infektioiden aiheuttajia ja pahimmillaan aiheuttavat vakavia keskushermosto- sekä sepsiksen kaltaisia infektioita vastasyntyneillä vauvoilla. Useimmiten näitä vakavia infektioita aiheuttaa HPeV tyyppi 3, mutta myös joitain HPeV1:n aiheuttamia aivokuumeita ja aivokalvontulehduksia on raportoitu. Syksyllä 2012 Suomessa todettiin usealla lapsella HPeV:n aiheuttamia vakavia infektioita ja virukset osoittautuivat tyypin 4 parechoviruksiksi. Poikkeuksellista oli se, että HPeV4:n on todettu aiheuttavan vain lieviä tauteja, eikä sen aiheuttamia vakavia infektioita ollut aikaisemmin raportoitu. Luontainen immuniteetti aktivoituu hyvin nopeasti virusinfektion seurauksena ja pyrkii estämään infektion etenemisen. Virusinfektiossa solunsisäiset signalointijärjestelmät aktivoituvat ja tämän seurauksena sytokiinigeenien ja monien muiden luontaisen immuniteetin ja solun aktivaatioon vaikuttavien geenien ilmentyminen käynnistyy. Toisaalta virus pyrkii estämään immuunipuolustuksen aktivoinnin, jotta se pystyy lisääntymään soluissa. Immuunipuolustus vaikuttaa voimakkaasti taudinkuvaan, joten halusimme selvittää voisiko erot viruksen taudinaiheuttamiskyvyssä löytyä eroista viruksen indusoimasta luontaisesta immuniteetista eli sytokiinivasteista. Eri virustyypeillä infektoiduista soluista määritettiin sytokiiniprofiilit Proteome Profiler -menetelmällä. Fluoresenssiin perustuvalla immunokemiallisella kaksoisvärjäyksellä selvitettiin viruksen replikaation eteneminen solussa eri aikapisteissä värjäämällä viruksen RNA:ta sekä viruksen pintaproteiineja. Infektiivisyystitrauksella ja reaaliaikaisella kvantitatiivisella RT-PCR:llä varmistettiin viruksen kasvu. Lisäksi sekvensoitiin HPeV1 genomi ja HPeV4 genomin n. 70 emästä viruksen RNA genomin 5’ päästä. Tulosten perusteella eri virustyypit indusoivat erilaisia sytokiiniprofiileja ja sytokiinivaste oli erilainen riippuen solulinjasta. Parechoviruksen indusoima immuunivaste syntyy virusinfektion seurauksena todennäköisesti jo alle vuorokauden jälkeen infektiosta, ja se voimistuu infektion edetessä. Tutkittava HPeV4 variantti, joka aiheutti vakavan infektion (epidemia 2012), indusoi voimakkaan vasteen astrosyyttisoluissa, mutta toisaalta soluissa ei todettu pintaproteiinien eikä RNA:n tuottoa. Lieviä oireita aiheuttanut HPeV4 variantti kasvoi hyvin keuhkoepiteelisoluissa ja aiheutti myös näissä voimakkaan sytokiinivasteen.