Lasten syöpähoitojen vaikutukset suun ja leukojen alueella - Juhola, Martina (My University, 2019)
Tämän syventävien opintojen työn tarkoituksena oli selvittää syövän sairastaneiden lapsipotilaiden hoitojen vaikutuksia suun ja leukojen alueella. Työ toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja tutkimushaut tehtiin PubMed-tietokannassa. Nykyään suurin osa syöpälapsista paranee ja monet lasten syövistä luokitellaan hyväennusteisiksi. Syöpähoidot aiheuttavat kuitenkin monia lyhyt- ja pitkäaikaisia haittoja. Immuniteetti on heikentynyt, minkä vuoksi lapsipotilaat sairastuvat herkästi erilaisiin infektioihin. Suun alueella yleisimpiä ovat sieni- ja herpes-infektiot. Syöpähoidot aiheuttavat suun limakalvorikkoa, ja se vaikuttaa lapsipotilaiden elämänlaatuun. Syöminen ja puhuminen on sen vuoksi kivuliasta, mikä voi johtaa aliravitsemukseen ja psyykkisiin ongelmiin. Lapsipotilaiden suuhygienia on usein puutteellista ja syljen eritys vähenee syöpähoitojen aikana. Näiden seurauksena syöpälapsilla todetaan enemmän ientulehdusta ja kariesta kuin terveillä verrokeilla. Niillä lapsipotilailla, jotka ovat herkässä kasvuvaiheessa, todetaan eniten syöpähoitojen pitkäaikaishaittoja. Hampaistossa voi olla kehityshäiriöitä ja puutoksia. Leukaluiden ja kallon luuston kehitys saattaa hidastua. Lisäksi syöpähoidot voivat aiheuttaa leukalukon. Korkeimmassa riskissä ovat alle viisivuotiaana hoidetut lapset. Jotta syöpähoitojen haittavaikutukset suun ja leukojen alueella voidaan minimoida, tulisi lapsipotilaiden käydä säännöllisesti ja tarpeeksi usein hammaslääkärin vastaanotolla. Monet syöpälapsia koskevista tutkimuksista on tehty suhteellisen pienellä tutkimusotoksella, koska lasten syövät ovat harvinaisia sairauksia. Laajempia tutkimuksia tarvitaankin, jotta syöpälapsien hoitoa pystytään kehittämään yhä paremmiksi.
Keywords: lasten syövät, sieni-infektio, mukosiitti, trismus