Raskausajan lievän masennuksen, ahdistuksen sekä kiintymyksen välinen yhteys ja niihin vaikuttavat taustatekijät - Välimaa, Katariina (My University, 2023)
Raskausajan masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden oireet ovat on melko yleisiä, niitä on noin viidesosalla koko raskaaksi tulevasta väestöstä, ja ne saattavat vaikuttaa äidin ja tulevan vauvan välisen kiintymyssuhteen muodostumiseen myöhemmin vauvan synnyttyä. Raskausajan kiintymys kuvaa yksisuuntaista, äidin kokemaa kiintymystä tulevaa vauvaa kohtaan. Raskausajan masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden sekä kiintymyksen välillä on aikaisemmin todettu olevan yhteys. Yleisen ahdistuneisuuden lisäksi raskaana oleva voi tuntea myös erityisesti raskauteen liittyvää ahdistuneisuutta, joka on vähemmän tutkittu ilmiö. Erityisesti raskaudenaikaisen lievän masentuneisuuden, raskauteen liittyvän ahdistuneisuuden ja kiintymyksen välisestä yhteydestä on vielä verrattain vähän tutkimustietoa. Kyseessä olevan tutkielman tavoitteena on selvittää tämän yhteyden luonnetta sekä näiden ilmiöiden taustatekijöitä. Tutkielma on osa Vuorovaikutteinen ultraääni raskaana olevan naisen tukena -tutkimushanketta, jonka tarkoituksena on kehittää hoitomalli raskaudenaikaisen lievän masennuksen hoitoon. Raskausajan masentuneisuutta mitattiin käyttämällä Edinburgh Postnatal Depression Scale -kyselyä. Raskauteen liittyvää ahdistuneisuutta tutkittiin Pregnancy Related Anxiety Questionnaire Revised 2 -kyselyllä. Äidin kokemaa kiintymystä tulevaa vauvaa kohtaan arvioitiin Maternal Antenatal Attachment Scale -kyselyllä. Näiden mittareiden lisäksi tulevien äitien taustatekijät selvitettiin taustatietolomakkeen avulla. Raskaudenajan lievän masentuneisuuden ja raskauteen liittyvän ahdistuneisuuden välillä ei löydetty yhteyttä lievästi masentuneiden äitien joukossa. Kiintymyksen ja raskausajan masentuneisuuden välillä havaittiin tilastollisesti merkitsevä yhteys lievästi masentuneiden äitien joukossa. Lisäksi kiintymyksen laatu oli merkitsevässä yhteydessä äidin raportoimaan pelkoon synnytyksestä ja huoleen lapsesta. Taustatekijöistä ensisynnyttäjyys sekä äidin ikä olivat yhteydessä äidin kokemaan raskauteen liittyvään ahdistuneisuuteen raskausaikana. Lisäksi ensisynnyttäjyys oli positiivisesti yhteydessä äidin kokemaan kiintymykseen. Tulosten perusteella näyttää, että raskaudenaikaiset lievät masennusoireet ja uudelleensynnyttäjyys heikentävät odottavan naisen kiintymyksen tunnetta syntymätöntä vauvaansa kohtaan, mutta raskaudenaikaiset ahdistuneisuusoireet eivät. Lisäksi masennusoireet ja raskauteen liittyvä ahdistuneisuus näyttävät olevan erillisiä ilmiöitä.
Keywords: raskausajan masennus, raskausajan lievä masennus, raskausajan ahdistus, raskausajan kiintymys, raskausajan masentuneisuuden taustatekijät, raskausajan ahdistuneisuuden taustatekijät, kiintymyksen taustatekijät