Kupittaan taival innovaatioalueeksi - Salo, Teemu (My University, 2019)
Innovaatioalueet ovat akateemisesti melko uusi käsite alueiden ja kaupunkien kehityksessä. Ne voidaan ymmärtää kompakteina keskittyminä, joissa taloudellinen aktiivisuus on yhdistetty monipuoliseen kaupunkirakenteeseen. Niiden tarkoitus on tukea varsinkin paikallistalouden kehittymistä tarjoamalla vetovoimaisia toimintaympäristöjä eri toimijoille. Keskeiseen rooliin nousevat eri toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen, jotka voivat edistää dynaamisempaa ja monipuolisempaa talouskehitystä. Lisäksi oleellisia on kehitettävien alueiden elinvoimaisuus kokonaisuudessaan. Tähän kuuluu esimerkiksi julkisten tilojen, liikenneratkaisujen, asumisen ja vapaa-ajanviettopaikkojen roolit. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia Turun Kupittaan alueen historiallista kehitysprosessia innovaatioalueeksi 1980-luvulta lähtien. Tutkielmassa tarkastellaan aiemmin kaupungin laidalla sijainneen teollisuusalueen kehitystä Turun keskeiseksi talouden veturiksi. Tätä varten tuli selvittää mahdollisimman kattavasti tekijöitä ja vaiheita, jotka ovat vaikuttaneet kehitykseen. Lisäksi oli tärkeää kuvata toimintaympäristöä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisesti ja primäärinen aineistonkeruumenetelmä oli teemahaastattelut. Lisäksi tutkimusaineistona on käytetty eri artikkeleita, dokumentteja, kirjoja, kuvia, tilastoja ja uutisia. Aineiston tulkinnassa käytettiin abduktiivista päättelyä, jolla tarkoitetaan aineistolähtöisen induktion ja teorialähtöisen deduktion yhdistelmää. Tutkimustulosten avulla Kupittaan kehitysprosessi teollisuusalueesta innovaatioalueeksi voitiin todentaa ja väitettä tukemaan kehitin aikajanakuvion kehitysvaiheista. Kupittaan kehityskaari on oivallinen esimerkki historiallisesta prosessista, jossa riskinoton, kokeilujen ja suunnitelmallisuuden kautta on muodostunut monipuolinen ja kehittyvä innovaatioalue. Eräs keskeinen huomio kaupunkisuunnittelun kannalta oli, että Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 -visio oli ensimmäinen kokonaisvaltainen ja strateginen pitkän aikavälin visio. Sellaista ei oltu aiemmin toteutettu tässä mittakaavassa. Tämä oli mahdollista usean eri toimijan yhteistyön ja kollektiivisen kehittämispyrkimyksen johdosta.
Keywords: innovaatioalue, kaupunkisuunnittelu, Kupittaa, Turku, Turku Science Park