Markkinoiden väärinkäyttö : Sisäpiirintieto, markkinoiden manipulointi ja väärinkäytösten taustatekijät - Hannonen, Jesse (My University, 2019)
Tutkielmassa pyritään systematisoimaan sitä, miten arvopaperimarkkinoiden väärinkäyttöä säännel-lään. Tarkastelu tapahtuu ensisijaisesti Suomen ja EU:n sääntelyviitekehyksessä, mutta koska arvopaperimarkkinat ovat nykypäivänä yhä kansainvälisemmät, on mukaan otettu tarkastelua myös Yhdysvaltain vastaavasta sääntelystä. Toisena tavoitteena tutkielmassa on pureutua arvopaperimarkkinarikosten taustalla vaikuttaviin tekijöihin. Pyrimme selvittämään, millaiset demografiset ja psykologiset piirteet ovat leimallisia rikoksiin syyllistyville ihmisille. Tutkielman aluksi käsitellään voimassaolevaa sisäpiirisääntelyä sekä sisäpiirintiedon syntyä ja ulottuvuuksia. Käytännön ongelmia lähestytään myös eräiden oikeustapausten ja tulkintaongelmia aiheuttavien tilanteiden kautta, esimerkkinä johdon hankintaohjelmat ja johdannaissopimukset. Tutkielmassa käsitellään myös harhaanjohtavan tiedon levittämistä, viitekorkojen manipulointia sekä erilaisia strategioita, joilla eritysesti nopean tietotekniikan avulla vääristetään markkinahintoja. Käsittelyssä ovat myös markkinoiden tunnustelu ja itsesääntelyn rooli. Tutkielmassa pureudutaan myös arvopaperimarkkinaväärinkäytösten taustatekijöihin, kuten rikoksentekijöiden demografisiin ja persoonallisuuspiirteisiin sekä rikollisuutta edistäviin organisatorisiin tekijöihin. Keskeisenä havaintona voitaneen todeta, että sekä markkinoiden väärinkäyttösääntelyn olemassaolo tai puuttuminen voidaan perustella samalla rahoitusteorialla sen mukaan, katsotaanko informaatiotehok-kuus vai kaikkien sijoittajien tasapuolinen tiedonsaanti tärkeämmäksi tekijäksi markkinoiden toimivuuden kannalta.