Kielletty kulttuuri – Stop Töhryille –projektin vaikutus Helsingin kunnallispolitiikkaan vuosina 1998–2008. - Henriksson, Joonas (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tässä pro gradu –työssä käsitellään Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan aloitteesta perustetun Stop Töhryille -projektin vaikutusta Helsingin kunnallispolitiikkaan vuosina 1998–2008. Työssä tarkastellaan, kuinka graffiteihin kohdistuva rikoksentorjuntakeino otettiin Helsingissä käyttöön ja selvitetään, mitä seurauksia tällä oli kaupungin aikaisemmin tilaamiin julkisiin graffititeoksiin. Vertailevana arviona työssä tarkastellaan New Yorkissa ja Tukholmassa harjoitettua graffitikontrollia ja -politiikkaa. Tämä pro gradu –työ on tapaustutkimus. Tutkimusaineistona on käytetty yleisten töiden lautakunnan pöytäkirjoja vuosilta 1998–2008, kaupunginvaltuuston neljän kokouksen pöytäkirjoja ja keskustelupöytäkirjoja vuosilta 1998-2008 sekä kolmea kvalitatiivista teemahaastattelua, joissa on haastateltu Stop Töhryille –projektin entisiä projektipäälliköitä, Mikko Virkamäkeä ja Kauko Haantietä sekä projektin aikaan kunnallispoliitikkona toiminutta Paavo Arhinmäkeä. Varsinaisen tutkimusaineiston ohella on myös tarkasteltu Stop Töhryille -projektin tuottamaa informaatiota ja materiaalia graffiteista sekä muuta aihetta sivuavaa kirjallisuutta. Graffitikontrolli on laaja kansainvälinen ilmiö, ja Helsingissä Stop Töhryille -projektin myötä harjoitetuissa graffitintorjuntakeinoissa on paljon yhteneväisyyksiä New Yorkin ja Tukholman graffitikontrollin kanssa. Stop Töhryille -projektin käyttämät graffitintorjuntakeinot levisivät, laajan osallistavan toiminnan seurauksena Helsingin ja koko Suomen sisällä. Stop Töhryille –projekti heijastui voimakkaasti Helsingin kunnallispolitiikkaan. Kaupunginvaltuuston pöytäkirjoista ilmenee, että aiheesta keskusteltiin laajasti. Projektin edetessä kaupunginvaltuutettujen asenteet graffiteihin liittyviä aloitteita kohtaan muuttuivat torjuvimmiksi. Stop Töhryille –projekti päättyi vuonna 2008.