Sukupuolen ruumiillinen performatiivisuus Troye Sivanin musiikkivideoissa : 2020-luvun seksuaalista liikkumatilaa kartoittamassa - Söderström, Fanny (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastelen sukupuolen ruumiillista performatiivisuutta queer-artisti Troye Sivanin musiikkivideoissa. Lähestyn aineistoani audiovisuaalisen analyysin keinoin eritellen musiikkivideoiden tapaa performoida sukupuolta sekä ulkoisen ruumiin tyylittelyn että ruumiillisen liikkeen keinoin. Tutkielman teoreettisena lähtökohtana ovat Judith Butlerin Hankala sukupuoli (1990) ja Sheila Whiteleyn Sexing the Groove (1997). Tutkielmassa havainnoin, miten musiikkivideot rakentavat sukupuolta niin vaatteiden, dragin ja ruumiin paljaiden pintojen kaltaisten ruumiin ulkoisten tyylittelyiden kuin tanssin ja akrobaattisten liikkeiden kaltaisten ruumiillisten liikkeiden avulla. Analysoin sukupuolen rakentumista hyödyntämällä aikaisempaa musiikki- ja musiikkivideotutkimusta sekä sukupuolentutkimusta. Analyysini paljastaa queer-musiikkivideoiden performoivan sukupuolta tavalla, joka yhdistää yleisesti maskuliiniseksi ja feminiiniseksi miellettäviä elementtejä. Tutkimuksessa väitän, että tarkastelemieni musiikkivideoiden tapa performoida sukupuolta haastaa perinteistä kaksijakoista sukupuoliajattelua.
Keywords: Troye Sivan, performatiivinen sukupuoli, maskuliinisuus, feminiinisyys, ruumiillisuus