Opioidiriippuvuuden riski- ja suojatekijät - Pitkäranta, Julia (My University, 2023)
Tämä opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan opioidiriippuvuutta sekä siihen liittyviä riskitekijöitä. Näitä tarkastellaan niin ympäristötekijöiden, genetiikan, farmakokinetiikan, farmakodynamiikan kuin psykososiaalisestakin näkökulmasta. Katsauksessa tarkastellaan aluksi opioidiriippuvuuden määritelmää, historiaa sekä epidemiologiaa. Tämän jälkeen käsitellään opioidiriippuvuuden syntymiseen vaikuttavia tekijöitä ja lopuksi pohditaan näiden huomioimista käytännön työssä. Tarkastelun tuloksena opioidiriippuvuuden synty on hyvin monitekijäinen, mutta opioidiriippuvuuden riskitekijät ovat kuitenkin selkeästi eroteltavissa. Arvio yksilön riskitekijöistä opioidilääkitystä määrättäessä olisikin ensiarvioisen tärkeää ns. opioidikriisin taltuttamiseksi.
Keywords: riippuvuus