Mahdollisuudet ja haasteet kestävän matkailun kehittämisessä Saaristomeren saaristokunnissa - Kostamo, Johanna (My University, 2024)
Suomessa matkailu on merkittävä työllistäjä, vientitoimiala ja elinkeino, jota kehitetään valtakunnallisesti Visit Finlandin johtaman matkailun suuraluejaon avulla sekä paikallisesti kuntien ja matkailualueiden omilla matkailun kehittämisen strategioilla. Varsinais-Suomen merkittävin matkailualue on Saaristomeri ja siellä tunnetut matkailukokonaisuudet; Saaristomeren kansallispuisto ja Saariston rengastiet. Alue muodostaa erityisesti kesäkuukausina (kesä-elokuu) toiminnallisen matkailualueen paikallisille, vapaa-ajan kävijöille sekä kotimaisille ja ulkomaalaisille matkailijoille. Samaan aikaan on todettu, että kaupunkien ulkopuolella tavoitteellisesti kasvatettavan matkailutoiminnan tulevaisuuden suurin haaste tulee olemaan väestön vanhenemisesta ja eläköitymisestä syntyvä työvoiman negatiivinen kehittyminen. Saaristomeren suurimpien saaristokuntien väestönkehitys on ollut negatiivista koko 2000-luvun ajan ja sen on ennustettu myös jatkavan laskuaan poismuuton, heikon syntyvyyden ja ikääntymisen myötä. Vähenevä työvoima pakottaa toimialan etsimään uusia tapoja hoitaa palveluiden tuottamisen jatkuvuus. Tämän tutkimuksen päätavoite on pohtia valikoidun matkailun kehitystä kuvaavan aineiston avulla, miten Saaristomeren matkailun kehittäminen tukisi alueen tavoitteita ympärivuotisesta elinkeinotarjonnasta ja asumisen turvaamisesta alueella. Tukena tässä hyödynnetään David Weaverin matkailukohteen kehitysmallia. Ensimmäinen tavoite on tarkastella, millaisia teemoja voidaan tunnistaa kansalaisten nimeämistä Saaristomeren matkailun kehitystoiveista ja nykytilaa käsittelevistä vastauksista. Näitä kansalaisten antamia vastauksia verrataan alueen Saaristokuntien matkailun kehittämisasiakirjojen sisältöihin. Toinen tavoite on tarkastella, minne kansalaiset haluaisivat Saaristomeren matkailun sekä asumisen tulevaisuudessa sijoittuvan ja minne eivät. Tavoitteena on tunnistaa alueelta sijainteja, jotka ovat otollisia sekä matkailutoiminnan että asumisen kehittämiselle. Kolmas tavoite on tunnistaa suunnitelmissa ja toiveissa esiintyviä ja ei-esiintyviä kehityssuuntia, joita seuraamalla matkailu kehittyy toivottuun kestävään lopputulokseen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Saaristomeri on matkailijoiden silmissä kiinnostava ja potentiaalinen matkailualue, jonka ympäristön säilymisestä ja kantokyvystä ollaan huolestuneita kasvavan matkailun kustannuksella. Matkailu muodostaa jo nyt kesäkuukausina alueelle toimivan elinkeinon, mutta muuna aikana alueen hyödyntäminen matkailuun on vähäistä. Aineistosta nousee esiin vahva tahto niin kansalaisten kuin kuntien osalta laajentaa alueen matkailusesonkia kohdennetusti ja kestävästi. Matkailua ei kuitenkaan haluta laajentaa uusille alueille, vaan kehitys tulisi ohjata jo olemassa olevien matkailualueiden ja kohteiden kehittämiseen.
Keywords: Meri- ja rannikko matkailu, asuminen, monipaikkaisuus matkailualueiden kestäväkehitys, Merialue suunnitelma 2030, Saaristomeri, Saaristokunnat