Siirteen merkitys autologisissa kantasolusiirroissa - Jantunen, Esa; Turunen, Antti; Kuittinen, Outi; Siitonen, Timo; Valtola, Jaakko; Kuitunen, Hanne; Silvennoinen, Raija; Sankelo, Marja; Putkonen, Mervi; Kuittinen, Taru; Pyörälä, Marja; Mäntymaa, Pentti; et al. (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Verestä kerätyn autologisen kantasolusiirteen tärkeimpänä ominaisuutena on pidetty CD34-positiivisten (CD34+) solujen määrää, joka vaikuttaa veriarvojen korjaantumiseen intensiivihoidon jälkeen. Osassa tutkimuksista siirteen suurempi CD34+-solujen määrä on korreloinut myös paremman ennusteen kanssa. Siirteessä on paljon enemmän muita kuin CD34+-ssoluja, kuten erilaisia lymfosyyttejä, antigeenejä esitteleviä soluja ja luonnollisia tappajasoluja. Näiden solujen suurempi määrä siirteessä näyttää liittyvän sekä varhaisempaan immunologiseen toipumiseen että parempaan pitkäaikaisennusteeseen. Suurempi lymfosyyttimäärä potilaalle palautettavassa siirteessä saattaisi parantaa kantasolusiirtohoidon pitkäaikaistuloksia. Lisää tutkimuksia kantasolujen mobilisaatiosta ja siirteen keruusta tarvitaan erityisesti myeloomapotilaiden osalta, sillä siirteen lymfaattisten solujen määrän merkityksestä heille on vähemmän tietoa kuin merkityksestä lymfoomapotilaille.