Tiedolla johtamisen nykytila suomalaisissa pienyrityksissä : Millaisia hyötyjä ja haasteita tiedolla johtaminen voi organisaatiolle luoda? - Toiviainen, Juho (My University, 2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan tiedolla johtamisen käytänteitä pienyrityksien näkökulmasta Suomessa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä tiedolla johtamisen toimivista käytänteistä ja miten ne eri organisaatioissa näkyvät. Tutkimuksessa kartoitetaan pienyrityksien tiedolla johtamisen nykytilanne, mitkä ovat kehitystarpeet tulevaisuutta varten ja miten ne voidaan saavuttaa. Kohtaavatko organisaatiot tiettyjä haasteita, hyötyjä ja mahdollisuuksia, mitkä tiedolla johtaminen aiheuttaa. Kirjallisuusosiossa tarkastellaan tiedon eri muotoja ja määritelmiä, mitä tiedolla johtaminen tarkoittaa ja, mitä erilaisia teknologiota ja työkaluja tiedolla johtamiseen voidaan hyödyntää. Tavoitteena on luoda ymmärrystä, miksi tiedolla johtaminen on tärkeää organisaation johtamisen kannalta. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena ja kohteina olivat suomalaiset organisaatiot. Empiirinen aineisto tutkimusta varten on kerätty käyttäen sähköistä kyselylomaketta. Tiedolla johtamisessa painotetaan tiedon hyödyntämistä, jakamista, käsittelyä ja systemaattista analysointia. Tiedon sekä datan tuottamisen ja analysoinnin tavat ovat kehittyneet huomattavasti digitalisaation myötä, joten tiedolla johtamisen toteutuminen on kiinni osaltaan myös organisaatiokulttuurista. Data ei itsessään ole yrityksen kannalta arvokasta, vaan datan arvo riippuu sen hyödynnettävyydestä, arvo realisoituu, kun sitä käytetään konkreettisesti organisaation päätöksenteossa ja toiminnassa. Tieto ei yksin muuta tai kehitä yrityksen toimintaa vaan tietoa tulee aina johtaa ja käyttää johtamisessa tukena. Tiedon johtamisella pyritään hyödyntämään organisaatiossa vaikuttava tieto ja data päätöksenteossa. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan todeta, että yritykset kokevat tiedolla johtamisen tärkeämpänä kuin aikaisemmin, datasta ja tiedosta on tullut tärkeä resurssi. Kasvava datamäärä asettaa toisaalta haasteita yritysten tiedonhallintakäytännöille, mikä aiheuttaa tiedon laatuongelmia. Yritykset kokivat liiallisen tiedon ja datan määrän sekä oikean tiedon löytämisen suurena haasteena. Mitä enemmän ohjelmistoja yrityksellä on käytössä, sitä haastavampaa oikeaa tietoa on löytää. Henkilöstön osaamisen ja ajan puute liittyvät siihen, että ohjelmistojen kirjon ollessa liian suuri, työntekijät eivät pysty sisäistämään jokaisen käyttöliittymän ominaisia asioita, jolloin tiedosta, datasta ja teknologiasta ei saada hyötyjä irti. Tiedolla johtaminen luo säästöjä, parantaa kannattavuutta ja auttaa helpottamaan analysointia. Yritykset, joilla tiedolla johtamisen ominaisuudet, organisaatiokulttuuri, yksilön taito ja teknologian hyödynnettävyys kohtaavat, pystyvät perustamaan päätöksiä dataan ja luomaan tehokkuutta markkinoilla.
Keywords: Tiedolla johtaminen, tiedonhallinta, tietojohtaminen, tiedon hyödyntäminen, organisaation suorituskyky, pienyritykset