Kannattavatko suomalaiset edelleen tuloeroja kaventavaa hyvinvointivaltiota? : Tutkimus suomalaisten tuloeroasenteista vuosina 2009 ja 2019 - Hakala, Iida (My University, 2021)
Tämän pro gradu -tutkielman aihe on suomalaisten tuloeroja ja niiden kaventamista koskevat mielipiteet. Tutkimuksessa tarkastellaan, miten suomalaiset suhtautuvat Suomessa vallitseviin tuloeroihin, pidetäänkö tuloerojen kaventamista hallituksen vastuuna ja onko mielipiteissä havaittavissa ajallista muutosta tarkasteluvuosien 2009 ja 2019 välillä. Kiinnostuksen kohteena on myös, miten aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa kansalaisten mielipiteitä selittäviksi tekijöiksi vakiintuneet intressit, riskit ja ideologia selittävät mahdollisia suhtautumiseroja. Tutkimusaineistona käytetään vuosina 2009 ja 2019 kerättyjä International Social Survey Programme (ISSP) -aineistoja. Aineistot ovat kvantitatiivisia haastattelu- ja kyselytutkimuksia. Tutkimusmenetelminä käytetään ristiintaulukointia ja multinomiaalista logistista regressioanalyysia. Tutkimuksen keskeinen tulos on, että valtaosa suomalaisista kannattaa tuloeroja kaventavaa hyvinvointivaltiota. Merkittävä osa suomalaisista suhtautuu Suomessa vallitseviin tuloeroihin kriittisesti ja on myös sitä mieltä, että tuloerojen kaventaminen on hallituksen ja täten hyvinvointivaltion velvollisuus. Mielipiteissä ei ole havaittavissa tilastollisesti merkitseviä eroja vuosien 2009 ja 2019 välillä. Tämä tarkoittaa, että asenteet ovat kumpanakin vuonna hyvin samansuuntaisia eikä tuloeroja kaventavan hyvinvointivaltion kannatuksessa ole tapahtunut muutosta tarkasteluvuosien välillä. Tulokset osoittavat, että suomalaisten tuloeroasenteita voidaan selittää erityisesti intressejä ja ideologiaa kuvaavilla tekijöillä. Tulosten mukaan naiset, vanhemmat ikäluokat, matalasti koulutetut, yhteiskunnallisen asemansa heikoksi kokevat ja vasemmistopuolueita kannattavat ovat muita useammin sitä mieltä, että tuloerot ovat liian suuria ja pitävät niiden kaventamista hallituksen velvollisuutena. Riskejä kuvaavalla tekijällä ei sen sijaan havaita yhteyttä mielipiteiden jakautumiseen. Tuloeroasenteet jakautuvat hyvin samansuuntaisesti niin, että samoihin ihmisryhmiin kuuluvat ovat sekä huolissaan tuloeroista että pitävät niiden kaventamista hallituksen vastuuna. Hyvinvointivaltion kannatusperustan kannalta tulevaisuudessa on tärkeää tutkia, miten suomalaiset suhtautuvat erilaisiin tuloerojen kaventamiskeinoihin. Lisäksi on syytä tutkia, minkälainen vaikutus COVID-19 pandemialla on suomalaisten tuloeroja koskeviin mielipiteisiin.
Keywords: tuloerot, eriarvoisuus, hyvinvointivaltio, hyvinvointivaltion kannatusperusta, intressit, riskit, ideologia