Äidin tupakointistatuksen ja sen muutoksen vaikutus äidin painon kehitykseen raskauden aikana - Pulkkinen, Iina (My University, 2025)
Tupakoinnin lopettamisella ennen raskautta tai viimeistään raskauden aikana saavutetaan monia terveyshyötyjä sekä sikiön että odottavan äidin kannalta. Tupakoinnin lopettamisesta mahdollisesti seuraava painonnousu saattaa kuitenkin huolestuttaa tulevaa äitiä. Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn tutkimuksen tarkoituksena on vertailla tupakoimattomien, ennen raskautta tai viimeistään alkuraskaudessa tupakoinnin lopettaneiden ja raskauden aikana tupakoivien äitien raskaudenaikaista painonnousua KESÄLATU-tutkimuspopulaatiossa. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, eroavatko nämä äidit toisistaan taustatekijöiden, kuten iän ja painoindeksin, suhteen. Tämä syventävien opintojen kirjallisen työn tutkimus on osa Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän äitiys- ja lastenneuvolatutkimusta (KESÄLATU). KESÄLATU-tutkimuksen tutkimuskohortti on kerätty vuosina 2016–2019 äitiysneuvolaan ensikäynnille tulevista raskaana olevista, heidän puolisoistaan sekä heille syntyvistä lapsista. Tämän tutkimuksen aineistona on käytetty KESÄLATU-tutkimuksessa kerättyjä tietoja terveydenhoitajan lomakkeesta, jonka terveydenhoitaja on täyttänyt seitsemän kertaa raskauden aikana (raskausviikoilla 8, 12, 18, 22, 27, 30 ja 36) sekä synnytyksen jälkitarkastuksessa. Terveydenhoitajan lomakkeelle on tallennettu tiedot äidin painon kehityksestä, tupakointistatuksesta sekä savukkeiden lukumäärästä. Terveydenhoitajan lomakkeen tiedot löytyvät 222 tutkimukseen osallistuneelta naiselta. Tutkimuksessa havaittiin, että ennen raskautta tai viimeistään alkuraskaudessa tupakoinnin lopettaneiden naisten paino nousi tilastollisesti merkitsevästi enemmän kuin tupakoimattomien paino raskauden toisessa ja kolmannessa kolmanneksessa. Tupakointia alkuraskauden jälkeen jatkaneiden naisten painonnousu sen sijaan ei eronnut muista ryhmistä tilastollisesti merkitsevästi. Tupakointia jatkaneet naiset olivat keskimäärin nuorempia ja heidän raskautta edeltänyt painoindeksinsä oli matalampi kuin tupakoimattomien ja tupakoinnin lopettaneiden naisten. Tupakoimattomiin äiteihin verrattuna, tupakoivat ja tupakoinnin lopettaneet äidit olivat useammin ensisynnyttäjiä. Tupakointi on merkittävin raskauskomplikaatioiden aiheuttaja, joten sen lopettamiseen tukemiseen tulisi panostaa yhä aktiivisemmin. Tutkimuksen tuloksesta voidaan kuitenkin päätellä, että vaikuttavia keinoja painonhallinnan tueksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä kaivataan edelleen.
Keywords: raskaus, tupakointi, paino