Keskeiset epäonnistumistekijät ketterän kehityksen ohjelmistoprojekteissa - Parkkinen, Anna (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan ohjelmistoprojektien epäonnistumistekijöitä sekä keinoja näiden minimoimiseksi ketterän kehityksen viitekehyksessä. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa keskeiset haasteet ja esitellä ratkaisuja, joilla ohjelmistoprojektien onnistumisprosenttia voitaisiin parantaa. Kirjallisuuskatsaus osoittaa, että epäonnistumiseen vaikuttavat monet eri tekijät. Nämä epäonnistumistekijät voidaan jakaa neljään eri kategoriaan. Katerogiat ovat organisatoriset haasteet, ihmisiin liittyvät haasteet, prosessiongelmat ja tekniset haasteet. Näitä ongelmia ei voida tarkastella irrallisina, vaan ne kytkeytyvät toisiinsa ja voivat aiheuttaa ketjureaktioita, jotka heikentävät projektin etenemistä ja lopputulosta. Onnistumista tukevat selkeät roolit, tuki sprinttityön yläpuolella, avoin ja jatkuva kommunikaatio sekä panostaminen projektijohtamisen ja -osaamisen koulutukseen. Johto nousee keskeiseen rooliin paitsi suunnan näyttäjänä myös mahdollistajana, jonka tehtävänä on tukea tiimiä estämättä sen itseohjautuvuutta, joka on tärkeää ketterässä kehityksessä. Avainasemassa on jatkuva oppiminen, reflektointi ja kehittämismyönteinen ilmapiiri
Keywords: ohjelmistoprojekti, ketterä kehitys, ketterät menetelmät, onnistumistekijät, epäonnistumistekijät, projektinhallinta, johtaminen