Kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistaminen verosopimuksilla - Österberg, Nora (My University, 2024)
Tutkielmani aihe on kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistaminen verosopimuksilla. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka kansainvälinen kaksinkertainen verotus poistetaan verosopimusten avulla. Tarkastelen kaksinkertaisen verotuksen poistamista kahden esimerkkisopimuksen avulla. Sen lisäksi kerron yleisesti Suomen solmimista verosopimuksista, OECD:n malliverosopimuksesta sekä kaksinkertaisen verotuksen poistamismenetelmistä, jotta aihetta on helpompi ymmärtää. Tutkin aihetta etsimällä ja lukemalla oikeuskirjallisuutta aiheeseen liittyen. Lisäksi tarkastelin verosopimuksia, joita Suomi on tehnyt muiden valtioiden kanssa ja vertailin niitä keskenään. Etsin myös korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja liittyen kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen ja analysoin yhtä ratkaisua tässä tutkielmassa. Keskeisenä tutkimustuloksena oli, että kansainvälinen kaksinkertainen verotus voidaan poistaa hyvitysmenetelmän tai vapautusmenetelmän avulla. Hyvitysmenetelmä on pääsääntö. Myös molemmissa valitsemissani esimerkkisopimuksissa kaksinkertainen verotus poistetaan hyvitysmenetelmän avulla. Verosopimusten solmiminen on tärkeää, jotta kaksinkertainen verotus voidaan välttää. Ilman verosopimuksia verovelvollinen voisi joutua epäedulliseen asemaan, kun valtiot pyrkivät verottamaan alueellaan syntyvän tulon ja varallisuuden sekä maailmanlaajuisen tulon ja varallisuuden verovelvollisen asuinvaltiossa.
Keywords: verosopimus, kansainvälinen verotus, OECD:n malliverosopimus, hyvitysmenetelmä, vapautusmenetelmä