HYVÄÄ MIELTÄ JA SOSIAALISTA TOIMINTAA : Tutkimus kansalaisopiston käsityökurssien merkityksestä aikuisopiskelijoiden kokemaan käsityön tuottamaan hyvinvointiin - Jalonen, Birgit; Järvi, Laura (My University, 2018)
Käsityön vaikutus harrastajien hyvinvoinnin edistäjänä on osoitettu aikaisemmissa tutkimuksissa. Vaikka aihetta on tutkittu aikaisemmin, on vertaileva tutkimus miesten- ja naisten sekä teknisen- ja tekstiilityön harrastajien välillä jäänyt vähäiseksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli ymmärtää omaehtoisena toimintana harrastetun käsityön sekä kurssien sosiaalisen toiminnan merkitystä osana kansalaisopistojen käsityöryhmien aikuisopiskelijoiden hyvinvointia. Tutkimus huomioi niin sukupuolinäkökulman kuin pehmeiden ja kovien käsitöiden harrastajat. Tutkimuksen teoreettisessa taustassa käsityö, hyvinvointi ja vapaa sivistystyö yhdistyvät kokonaisuudeksi, jonka keskiössä tarkastellaan käsityön tekijälleen tuottamaa hyvinvointia vapaan sivistystyön alaisessa kansalaisopistotoiminnassa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa, kahtena erillisenä haastattelututkimuksena. Tutkimusaineiston I analysoinnissa käytettiin käsitekarttamenetelmää ja tutkimusaineistoa II tarkasteltiin sisällönanalyysimenetelmällä. Tutkimusmenetelmien vertailun perusteella päädyttiin siihen, että valituilla analyysimenetelmillä aineistosta saadaan esiin olennaista ja mahdollisimman syvällistä tietoa. Tutkimusaineistojen I ja II tuloksia tarkasteltiin kriittisesti ja niistä muodostettiin synteesi, jonka pohjalta kyettiin vastaamaan tutkimuskysymyksiin. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia tutkimuksia käsityöharrastuksen positiivisista vaikutuksista. Kansalaisopiston käsityöryhmä koettiin erittäin merkittävänä ja siellä saatu apu, sosiaaliset suhteet ja yhteistoiminnallisuus vaikuttivat koettuun hyvinvointiin positiivisesti. Tutkimustuloksista on havaittavissa sukupuolten välisiä eroja. Saavutettuna hyvinvointina mainittiin mielialan ja itsetunnon kohoaminen sekä virkeämpi olotila. Tutkimustulokset voidaan yleistää koskemaan kansalaisopistossa opiskelevia aikuisopiskelijoita, sillä tutkimusaineisto on laaja ja tutkimus on täysin toistettavissa. Tutkimustuloksia voidaan soveltaa kansalaisopiston kurssien kehittämiseen sekä yksin harrastavien tutkimiseen.
Keywords: käsityö, hyvinvointi, vapaa sivistystyö, kansalaisopisto, käsityöharrastus, aikuisopiskelija