VERKOSTOITUVA KOULUTUSLIIKETOIMINTA SUOMESSA JA MAAILMALLA - xEdu "EUROOPAN JOHTAVA YRITYSKIIHDYTTÄMÖ KOULUTUSALAN STARTUPEILLE" - Kiesi, Iida; Nivanaho, Nina (My University, 2019)
Tässä tapaustutkimuksessa tutkittiin suomalaista yrityskiihdyttämöä, xEdua. Tutkimuksen tarkoituksena oli esitellä xEdun toimintaa ja visioita koulutuksen kentällä suhteessa suomalaiseen koulutukseen sekä globaaliin koulutusliiketoimintaan. Tutkimuksen avulla haluttiin tunnistaa ja kuvata yrityskiihdyttämön läpikäyneiden koulutusalan startup-yritysten yhteistyöverkostoja, joita tarkasteltiin erityisesti suhteessa julkiseen sektoriin Suomessa sekä globaaliin koulutusliiketoimintaan. Tutkimuksen aineisto kerättiin xEdun kotisivuilta sekä xEdun kiihdyttämien (kevät 2016–kevät 2018) startup-yritysten (N=45) kotisivuilta. Kotisivuilta kerättiin mainintoja startup-yritysten yhteistyökumppaneista. Aineisto järjestettiin taulukkomuotoon ja teemoiteltiin kotimaisiin ja ulkomaisiin organisaatioihin. Teemoittelun jälkeen aineisto muunnettiin Gephi-ohjelmalla verkostograafien muotoon, joista voitiin nähdä kuinka tiheä ja verkottunut startupien ja niiden yhteistyökumppaneiden verkosto on. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että xEdu hyödyntää suomalaisen koulutusjärjestelmän mainetta ja suomalaisia kouluja yritysten tuotekehitykseen kiihdyttäessään koulutusalalla aloittavia yrityksiä liiketoimintaan. Yksityisen ja julkisen sektorin lähentymistä kuvaa myös aiemmin yritysmaailmaan kuuluneiden termien ja käsitteiden tuominen osaksi koulutuksen kenttää. xEdu tavoittelee kansainvälisiä koulutusmarkkinoita ja on linkittynyt kansainvälisesti yhteistyöverkostoihin. xEdun startupien ja niiden yhteistyökumppanien kotisivuilta muodostetut verkostot eivät ole tiheitä, mikä viittaisi siihen, että tutkituilla toimijoilla ei ole keskeistä roolia koulutuksellisessa päätöksenteossa. Suomalaisten yhteistyökumppaneiden verkosto on muodostunut vahvasti julkisen sektorin toimijoista, jolloin voidaan nähdä suomalaisen koulutusliiketoiminnan olevan julkisen sektorin hallinnoima. Startupien ja ulkomaisten yhteistyökumppanien muodostamassa verkostosta ei ole nähtävissä yhdistäviä linkkejä laajempaan globaalin koulutusliiketoiminnan verkostoon. Tutkimustulokset tarjoavat ajankohtaista tietoa koulutusliiketoiminnan ilmiöstä, erityisesti kansainväliseen kirjallisuuteen nojaten. Suomessa liiketoiminnan liittyminen koulumaailmaan on verrattain uutta, eikä siitä olla käyty paljoa julkista tai tieteellistä keskustelua. Tuloksilla voi olla tarjottavaa erityisesti kasvatustieteen alalla toimiville opettajille ja opettajaopiskelijoille, jotka kohtaavat koulutusliiketoimintaa työssään ja opinnoissaan.
Keywords: global education industry (GEI), verkostoanalyysi, globaali koulutusliiketoiminta, new public management, uusi julkisjohtaminen