TikTokin tradwife-sisältö naiseutta rakentavana performanssina - Lehto, Jenny (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastelen, miten TikTokin tradwife-sisällöntuottajat rakentavat naiseutta performanssin kautta. Tradwife on sanoista traditional ja wife muodostuva nimitys elämäntyylille, jossa naiset jäävät hoitamaan kotia ja lapsia miehen käydessä töissä kodin ulkopuolella. Aineistoni koostuu Hannah Neelemanin (@ballerinafarm) ja Estee Williamsin (@esteecwilliams) TikTok-videoista, joita olen kerännyt kummaltakin sisällöntuottajalta kymmenen kappaletta. Käyttämäni tutkimusmenetelmä on aineistolähtöinen sisällönanalyysi, jonka avulla olen poiminut videoilla toistuvat teemat analysoitaviksi. Tapani tarkastella aineistoa perustuu Judith Butlerin ajatukseen sukupuolen performatiivisuudesta hänen teoksessaan Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity [10th anniversary ed.] (2002). Lisäksi hyödynnän folkloristiikan performanssin käsitettä, jonka määrittelyyn olen hyödyntänyt Tero Ahlgrenin ja Kaarina Kosken artikkelia TikTok-video vernakulaarina performanssina teoksessa Kansanperinne 2.0 – Sukelluksia 2000-luvun vernakulaariin kulttuuriin (2023). Analyysin perusteella Hannah Neeleman ja Estee Williams performoivat naiseutta sekä samoilla että eri tavoilla, mutta päätyvät kuitenkin sisältöjensä kautta välittämään tradwife-ilmiön mukaisia arvoja. Näiden sisällöntuottajien videoiden yhteisiä teemoja ovat ruoanlaitto, ulkonäkö, perhe-elämä ja avioliitto. Hannahista poiketen Esteen aineistosta löytyy myös eksplisiittisempiä opetusvideoita, joissa hän neuvoo katsojiaan tradwife-ideologian mukaisesti elämisessä sekä videoita, joissa hän puolustaa tradwife-elämäntyyliä. Yhteenvetona TikTokin tradwife-sisältö ei ole vain henkilökohtaisen elämän dokumentointia, vaan yleisölle avattu performanssi, jonka kautta rakennetaan tradwife-ihanteen mukaista naiseutta. Jatkotutkimuksen kannalta aineiston laajentaminen sisällöntuottajien kommenttikenttiin nostaisi paremmin esiin tradwife-ilmiön kohtaamaa ihailua, kritiikkiä ja sisällöntuottajien tapaa kommunikoida seuraajiensa kanssa.
Keywords: Sosiaalinen media, sukupuoli, performatiivisuus, naiseus