Akuutti transversaalimyeliitti vaatii nopean hoidon - Airas Laura; Saraste Maija; Parkkali Taruliina; Päivärinta Markku; Kupila Laura (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Transversaalimyeliitti on harvinainen, hankittu paikallinen tai laaja-alainen selkäytimen tulehduksellinen tila, johon liittyy subakuutisti kehittyvä lihasheikkous, tuntopuutos ja suolen tai virtsarakon toimintahäiriö. Transversaalimyeliitillä käsitetään immunologisella mekanismilla syntyvät selkäytimen tulehdukselliset tilat. Se voi esiintyä infektion, rokotuksen tai muun laukaisevan tekijän immuunivälitteisenä jälkitilana, osana (neuro)immunologisten sairauksien jatkumoa tai itsenäisenä entiteettinä, jolloin puhutaan idiopaattisesta transversaalimyeliitistä. Tärkeimmät akuuttivaiheen diagnostiset tutkimukset ovat selkäytimen magneettikuvaus, jolla osoitetaan selkäytimen patologia, sekä selkäydinnesteen analyysi, jolla osoitetaan tilan inflammatorinen luonne. Transversaalimyeliitti voi esiintyä millä tahansa selkäytimen tasolla. Selkäydinvaurio voi aiheuttaa bilateraaliset tai unilateraaliset oireet. Lähes puolelle potilaista kehittyy täydellinen paraplegia. Infektion poissulkeminen on akuuttivaiheessa lähes mahdotonta, joten nopeasti aloitetun suuriannoksisen glukokortikoidilääkityksen lisänä on suositeltavaa käyttää samanaikaista virus- ja mikrobilääkettä.