Kinoliinirunkoisten fibroblastien aktivaatioproteiinien estäjien (FAPI) käyttö syövän PET-kuvantamisessa - Uusitalo, Lotta (My University, 2022)
Syövän PET-kuvantaminen on yleistynyt viimeisen vuosikymmenen aikana paljon ja uusien, syöpäspesifien, PET-merkkiaineiden kysyntä on tämän vuoksi kasvussa. Uusien merkkiaineiden kehitystä hidastaa se, että syövän syntymekanismia tai kehitystä ei tunneta vielä täysin ja tämän vuoksi kohdespesifisten PET-merkkiaineiden valmistus on ollut haastavaa. Viime vuosien aikana niin klassinen lääkekehitys kuin PET-radiolääkekehitys ovat kiinnostuneet fibroblastien aktivaatioproteiinin inhibiittoreista (FAPI). FAPI:t toimivat estäjinä fibroblastien aktivaatioproteiinille, jota esiintyy elimistössä aikuisilla fibroottisessa kudoksessa, kasvaimissa sekä tietyissä autoimmuunisairauksissa, mutta ei terveessä kudoksessa. FAPI:en etuna on se, että ne ovat spesifisiä fibroblastien aktivaatioproteiineille, joita ei esiinny terveessä kudoksessa. Tutkimuksissa on havaittu, että FAP:ia ilmentäviä syöpiä on useita, esimerkiksi paksusuolen ja haiman syövät sekä keskushermoston glioblastoomat. Kinoliinirunkoisia FAPI-merkkiaineita on tutkittu 68Ga-, 177Lu-, 125I- ja 131I-leimattuina, muttei suoraan kinoliinirunkoon tehdyllä 18F-leimauksella. 68Ga-leimatulla FAPI:lla tehdyt vertailututkimukset [18F]FDG:n kanssa ovat olleet hyvin lupaavia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli valmistaa kinoliinirunkoinen FAPI ja leimata se käyttämällä elektrofiilistä 18F-fluorausmenetelmää. 18F-radioleiman olisi tarkoitus olla suoraan kiinni kinoliinirungossa, koska se olisi metabolisesti pysyvämpi. Toistaiseksi ei ole saatu valmistettua trimetyylitinattua leimauslähtöainetta, mutta leimausreaktiota on tutkittu kinoliinirunkoisella mallimolekyylillä. Avainsanat: fibroblastien aktivaatioproteiinien estäjä, elektrofiilinen 18F-leimaus, positroniemissiotomografia, kinoliinirakenne
Keywords: fibroblastien aktivaatioproteiinien estäjä, elektrofiilinen 18F-leimaus, positroniemissiotomografia, kinoliinirakenne