Monista lähtökohdista erityisopettajaksi. Erityisopettajaksi opiskelevien taustat, uravalintamotiivit sekä käsitykset erityisopettajan työnkuvasta. - Räsänen, Heidi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita erityisopettajaksi opiskelevien taustoista, uravalintamotiiveista ja käsityksistä erityisopettajan työnkuvasta, sillä erityisopetuksen kentällä on tapahtunut viime vuosina paljon uudistuksia. Tutkimuskohteena ovat opiskelijat, jotka suorittavat erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot Turussa. Opintoihin voivat hakea luokanopettajaopiskelijat, erityispedagogiikan pääaineopiskelijat sekä valmiit luokan- tai aineenopettajat, joilla on työkokemusta. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelujen avulla ja kohteena olivat opiskelijat (7) eri koulutusväylistä. Haastattelut toteutettiin keväällä 2013. Erityisopettajaopiskelijat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä. Opinnot järjestetään erillisopintoina ja opiskelijoilla on erilaisia taustoja sekä kiinnostuksen kohteita erityisopetuksen laajalla kentällä. Opiskelijoiden taustat vaikuttivat haastattelujen sisältöihin. Kaikilla muilla paitsi yhdellä haastateltavalla opiskelijalla oli kokemusta erityislasten kanssa toimimisesta ennen opintoja. Haastattelujen mukaan opiskelijat ovat inkluusiomyönteisiä ja kolmiportainen tuki on heistä edistysaskel kohti inklusiivista koulua. He pitävät tuen mallia työn selkeyttäjänä. Haastatteluissa korostui oppilaan yksilöllisen oppimisen tukeminen osana erityisopettajan työtä. Tutkimustulokset osoittavat, että pääasiassa erityisopettajaksi opiskelevat haluavat työskennellä jatkossa erityisopetuksen kentällä. Luokanopettajataustaiset haluaisivat ensisijaisesti sijoittua erityisluokanopettajan tehtäviin ja erityispedagogiikan pääaineopiskelijat näkevät itsensä ensisijaisesti laaja-alaisena erityisopettajana. Valmiit aineenopettaja ja luokanopettaja halusivat opinnoilta lisäkoulutusta ja valmis luokanopettaja haki kelpoisuutta, jotta työllisyystilanne olisi hänen kannaltaan parempi. Tuloksista saa kuvan siitä, millaisia erityisopettajia erityisopetuksen kentälle on sijoittumassa ja millä tavoin he haluavat toteuttaa erityisopettajan työtä.