Liikunnallisen elämäntavan haasteita ja ratkaisuja : STYLE-hankkeen sidosryhmätyöpajojen tulokset - Marjukka Parkkinen; Ira Ahokas; Katariina Kiviluoto; Riikka Saarimaa; Petri Tapio (Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, 2025)
Terveyden edistämisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta suomalaiset liikkuvat liian vähän lihasvoimalla ja liian paljon moottoroituja liikennevälineitä käyttäen. Tässä tutkimuksessa on selvitetty, mitkä ovat liian vähäisen liikkumisen juurisyitä, ja millaisten ratkaisujen avulla liikunnallista elämäntapaa voidaan Suomessa edistää. Raportti tiivistää kahden Liikunnallinen elämäntapa kestävän kasvun aikaansaajana (STYLE) -hankkeessa toteutetun sidosryhmätyöpajojen tulokset. Toukokuussa 2019 järjestetyssä ensimmäisessä työpajassa 60 osallistujaa tunnisti arkiliikuntaa ja aktiivisten kulkutapojen käyttöä hidas-tavia tai estäviä tekijöitä. Työpajan jälkeen toteutetun analyysin tuloksena syntyi 12 estekokonaisuutta, jotka ryhmiteltiin neljän laajemman teeman, eli liikkumattomuuden juurisyyn alle. Ensimmäinen näistä teemoista on liikkumista riittämättömästi tukeva päätöksenteko sekä sitä tukevan tiedon puute. Toiseksi tuotteet ja palvelut, suunnittelu ja liiketoiminta eivät tue aktiivisuutta. Kolmas juurisyy on se, että liikkuminen muusta elämästä erillisenä alueena – liikuntana – kasvattaa kynnystä lähteä liikkeelle. Neljännen teeman alta löytyy henkilökohtaisia, prioriteeteista, tunteista sekä sosioekonomisesta asemasta johtuvia liikunnallisen elämäntavan haasteita ja esteitä. Ensimmäisen työpajan tulokset toimivat lähtökohtana syyskuussa 2019 järjestetylle jatkotyöpajalle, jossa mukana oli 51 osallistujaa. Tässä tilaisuudessa osallistujat hahmottivat toivottua tulevaisuutta ja muutosta, sekä näitä edistäviä ratkaisuja ja toimijoita. Toivottu tulevaisuuskuva liikkuvammasta Suomesta vuonna 2030 tiivistyy neljään teemaan. Ensiksi tietoa arkiliikunnan hyödyistä on kaikkien saatavilla, ja sitä hyödynnetään laajasti liikkumisen lisäämiseen tähtäävässä päätöksenteossa. Toiseksi yritysten, julkisen sektorin sekä erilaisten järjestöjen palvelut ja tuotteet tukevat liikunnan lisäämistä. Kolmanneksi liikkuminen on sujuva osa arjen kaikkia eri osa-alueita. Neljänneksi liikkuminen on kaikille kuuluva elämäntapa, ja mahdollisuudet aktiiviseen elämäntapaan ovat tasavertaiset