Todennäköisyysjakaumista - Kivine, Anabella (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa käsitellään todennäköisyysjakaumia yleisellä tasolla. Tutkielman alkuun määritellään satunnaismuuttuja sekä siihen liittyviä käsitteitä. Tämän jälkeen todennäköisyysjakaumat jaetaan kahteen päätyyppiin: diskreetit ja jatkuvat jakaumat. Diskreetin jakauman tapauksessa syvennytään Bernoullin jakaumaan ja sen avulla johdettaviin jakaumiin. Jatkuvan jakauman tapauksessa esitellään jatkuva tasajakauma, jolle määritellään odotusarvo ja varianssi. Lopuksi esitetään esimerkit molemmista jakaumatyypeistä, diskreetille tapaukselle binomijakauma ja jatkuvalle normaalijakauma, ja esimerkkien jälkeen sovelletaan jakaumia.
Keywords: satunnaismuuttuja; todennäköisyysjakauma; diskreetti jakauma; jatkuva jakauma; odotusarvo