Itsediagnosointi : median rooli ja terveydenhuollon näkökulma - Uusi-Kartano, Minka (My University, 2021)
Digitaalisen kulttuurin pro gradu -tutkielma käsittelee itsediagnosointia. Päätutkimuskysymys on: Mikä on median rooli itsediagnosoinnissa ja mikä on terveydenhuollon näkökulma siihen? Alatutkimuskysymyksinä selvitetään, miten mediassa puhutaan terveystiedosta sekä millaisia vaikutuksia sillä voi olla ihmisten käyttäytymiseen. Itsediagnosoinnin esiintyminen sosiaalisessa mediassa esitetään keskusteluesimerkein. Tutkimuksessa selvitetään itsediagnosoinnin positiivisia ja negatiivisia puolia terveydenhuollon näkökulmasta. Tutkimus pohjautuu terveydenhuoltoalalla työskentelevien haastatteluihin. Tausta-aineistona toimivat verkkokeskusteluesimerkit Vauva.fi-palvelusta. Haastatteluun vastasi kolme terveydenhuollon ammattilaista. Haastatteluvastauksia on lähestytty aineistolähtöisen sisällönanalyysin kautta. Sen avulla selvitetään millaisena terveydenhuollon ammattilaiset kokevat itsediagnosoinnin ja millaisia vaikutuksia itsediagnosoinnilla on heidän työhönsä. Tutkimus osoittaa, että medialla on merkittävä rooli itsediagnosoinnin ilmiössä, sillä median tapa puhua ihmisille voi vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Tutkimuksen mukaan tällä on seurauksia ihmisten psyykkiseen hyvinvointiin.Tutkimustulosten mukaan itsediagnosoinnissa on sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Lisäksi tutkimus osoittaa, että internetissä suoritettu itsediagnosointi aiheuttaa ihmisissä ahdistusta sekä voi vaikeuttaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä.
Keywords: itsediagnosointi, media, sosiaalinen media, terveysviestintä, terveydenhuolto