Kuluttajabloggaajien asenteet kaupallisten viestien välittämistä kohtaan - Piekkola, Katri (My University, 2013)
Internetin ja sosiaalisen median kehityksen myötä blogeista on tullut yksi suosituimmista viestintäkanavista. Niiden kautta kuluttajat jakavat omia kokemuksiaan ja mielipiteitään toisille kuluttajille. Koska bloggaajat voivat välittää nopeasti suurellekin yleisölle yritykseen liittyviä viestejä, ovat myös markkinoijat tiedostaneet bloggaajien vaikutusvallan ja potentiaalin kaupallisiin tarkoituksiin. Markkinoijan kannalta on tärkeää ymmärtää erilaisten kuluttajabloggaajien kokemuksia ja mielipiteitä, jotta yhteistyötä voitaisiin suunnitella ja kehittää paremmin vastaamaan bloggaajien toiveita. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää kuluttajabloggaajien asenteita kaupallisten viestien välittämistä kohtaan. Tutkimusongelmaksi muodostui: Miten erilaiset kuluttajabloggaajat asennoituvat kaupallisten viestien välittämiseen? Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu kaupallisten viestien lajeista ja valitusta asennemittarista. Kaupallinen sisältö blogeissa jaettiin kolmeen osa-alueeseen: luonnolliseen suositteluviestintään, suositteluviestintämarkkinointiin ja mainontaan. Asenteita näitä kaupallisten viestien lajeja kohtaan tutkittiin Fishbeinin odotusarvomallin mukaisella mittarilla. Lisäksi vertailtiin erilaisten kuluttajabloggaajien välisiä asenteita toisiinsa. Empiirinen tutkimus toteutettiin kaksivaiheisella survey-tutkimuksella. Esitutkimuksen tarkoitus oli selvittää keskeisimpiä uskomuksia luonnollisen suositteluviestinnän, suositteluviestintämarkkinoinnin ja mainonnan seurauksista. Fishbeinin odotusarvomallin mukaisesti laajemman asennetutkimuksen avulla tutkittiin tunnistettujen uskomusten todennäköisyyttä ja arvioitiin seurausten mieluisuus. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat suomenkieliset kuluttajabloggaajat. Esitutkimukseen vastaajia saatiin 15 ja laajempaan asennetutkimukseen 152. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että kuluttajat välittävät mielellään yrityksiin liittyvää sisältöä blogeissaan. Asenne luonnollista suositteluviestintää ja suositteluviestintämarkkinointia kohtaan oli myönteinen. Luonnollisen suositteluviestinnän kautta bloggaajat auttavat muita kuluttajia löytämään hyviä tuotteita ja bloggaaja itse saa vastavuoroisesti vinkkejä lukijoiltaan. Bloggaajat myös haluavat antaa näkyvyyttä mieluisiksi koetuille yrityksille. Suositteluviestintämarkkinoinnin etuina koetaan ilmaiset tuotteet ja muut rahanarvoiset edut sekä tieto uusista tuotteista. Haitaksi koetaan leimaantuminen mainostajaksi. Molempien suositteluviestinnän lajien koettiin lisäävän blogin kävijämääriä. Mainontaa kohtaan bloggaajien asenteet olivat ristiriitaiset. Mainonnan etuina koetaan mainostulot ja omien mieltymysten ilmaiseminen mainosten kautta. Toisaalta mainosten koettiin rumentavan blogin ulkoasua ja ärsyttävän blogin lukijoita.