Raskaana olevat ja lapset syövät suositeltua vähemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja - Rytilahti, Sofia (My University, 2026)
Tausta: Tutkimusnäyttö kasvisten, hedelmien ja marjojen runsaan kulutuksen terveyshyödyistä on vahva. Suomalaiset aikuiset syövät kuitenkin niitä riittämättömästi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutusta ja käyttösuosituksen toteutumista raskaana olevilla naisilla sekä leikki- ja alakouluikäisillä lapsilla. Menetelmät: Kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö selvitettiin frekvenssikyselyllä valtakunnallisesti leikki-ikäisiltä lapsilta (n=770) ja raskaana olevilta naisilta (n=1047), sekä Turun ja Kuopion alueilla alakouluikäisiltä lapsilta (n=270) ja Turun alueella raskaana olevilta naisilta (n=439). Aineisto käsiteltiin SPSS Statistics –ohjelmistolla. Tulokset: Leikki-ikäisistä 1 %, alakouluikäisistä 12 % ja raskaana olevista 27–42 % söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositusten mukaisesti. Kasvisten ja hedelmien päivittäiset käyttöuseudet ja -määrät olivat pienimmät leikki-ikäisillä. Johtopäätökset: Suositusten mukainen kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen ei toteudu suurimmalla osalla lapsista tai raskaana olevista naisista. Ilmeisten terveysvaikutusten vuoksi kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisäämiseen tulisi panostaa ravitsemuskasvatuksen ja -ohjauksen keinoin neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.
Keywords: raskaus, lapset, kasvikset, ravitsemussuositukset