"Testaa tuletko tekoälyn huijaamaksi" - Tekoäly uutisartikkelien mediadiskursseissa vuosina 2023–2024 - Erkkilä, Niina (My University, 2025)
Teknologian kehitys vaikuttaa väistämättä arkeemme erilaisin tavoin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Ihmisten suhtautuminen tuleviin muutoksiin on altis vaikutuksille ja riippuu osaltaan siitä, millaisia seurauksia teknologialla tai sen kehityksellä oletetaan olevan. Tutkielman aiheena on tekoälyyn liittyvät diskurssit verkossa luettavissa olevissa uutisartikkeleissa. Tutkielman teoriaosuudessa käsitellään myös uutisartikkelien roolia osana tekoälyä koskevaa käsitysten muodostumista. Tutkielmassa tarkastellaan uutisartikkeleissa välittyvää arkitietoa tekoälystä ja sen kehityksen seurauksista sekä yksilölle ja tekoälylle osoitettua toimijuutta uutisartikkelien diskursseissa. Tutkielman pääaineistona on yhteensä 38 eri uutistahojen (Yle, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti) tekoälyyn liittyviä teemoja käsittelevää artikkelia ajalla huhtikuu 2023- huhtikuu 2024. Näitä artikkeleita tarkastellaan diskurssianalyyttisesti. Diskurssianalyysin artikkelit on valittu laajemmasta, 180 artikkelin aineistosta samoilta uutistahoilta. Koko 180 artikkelin aineisto teemoiteltiin ensin tekoälyyn liittyvän uutisoinnin aihealueiden havaitsemiseksi. Tämä alustava teemoittelu tehtiin, jotta varsinaiseen diskurssianalyysiin sai varmistettua monipuolisesti erilaisia näkökulmia aiheen käsittelystä. Tutkielmassa havaitut mediadiskurssit tekoälystä ovat samansuuntaisia aiempien tutkimusten ja tekoälykeskustelua koskevan kritiikin kanssa. Negatiivissävytteisiä diskursseja on positiivisia enemmän ja negatiiviset ilmaisut ovat jyrkempiä kuin positiiviset. Tämä taipumus sekä tekoälyn kyvykkyyksien ristiriitainen kuvaus saattavat heikentää yksilön hallinnan tunnetta ja toimijuutta. Artikkeleissa ilmenee kuitenkin myös tekoälykehityksen mahdollisia positiivisia seurauksia. Aiheen käsittelystä uutisartikkeleissa vaikuttaa puuttuvan tekoälykehityksen positiivisten ja negatiivisten vaikutusten epäsuhtainen jakautuminen eri ihmisryhmien osalta sekä kriittisyys tekoälyn vaatimasta energiankulutuksesta ja vaikutuksista ympäristöön. Tutkielman aihetta olisi hedelmällistä syventää esimerkiksi haastatteluilla suhtautumisesta tekoälyyn ja sen kehitykseen. Erityisesti toimijuuden kokemukseen tai luovuuden teemaan keskittyvä tutkimus tekoälyn ja sen kyvykkyyden käsitysten osalta avartaisi ihmisyyden kokemusta suhteessa teknologian kehitykseen. Vertaileva tutkimus eri vuosikymmenien tekoälyuutisoinnista nostaisi esiin kunkin ajankohdan erityiskysymyksiä, mutta yhtäältä valottaisi keskustelun toistuvia piirteitä.
Keywords: tekoäly, mediadiskurssi, toimijuus, diskurssintutkimus, diskurssianalyysi, tiedonsosiologia, etnologia