Kaupunkisuunnittelun ratkaisut osana ekologisesti kestävää Turkua : Ideoita maailmalta - Lindfors, Ronja (My University, 2024)
Tutkimuksessa selvitetään, miten Turun kaupunkiympäristön kehittämistä voidaan edistää ekologisesti kestävillä rakentamisen, liikkumisen ja viheralueiden ratkaisuilla. Tarkastelemalla muiden kaupunkien toimintaa yksittäinen kaupunki voi ymmärtää, miten omaa kaupunkitilaa on mahdollista kehittää eteenpäin. Ratkaisuja tarkastellaan kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteen 11 pohjalta. Kysymys on Turun kaupungille tärkeä ja ajankohtainen sen omien tavoitteiden vuoksi, mutta myös koska ekologisella kestävyydellä on merkittävä rooli maankäyttö- ja rakennuslain uudistumiselle vuonna 2025. Kaupunkien tulee olla ekologisesti kestäviä, sillä kaupungistumisen voimistuminen ja väestönkasvu tekevät energiankäytön ja ympäristövaikutusten hallinnasta entistä haastavampaa. Jos kaupunki ei ole kestävä, on sen haastava jollei mahdoton varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin voimakkaisiin sääilmiöihin, jotka vaikuttavat voimakkaimmin kaupunkialueisiin. Asukkaiden tarpeet tulee pystyä tyydyttämään kuluttamatta loppuun ekosysteemejä, joista kaupunki on riippuvainen. Kestävän kaupunkikehityksen kustannuksia voidaan pitää olemattomina sen hyötyihin verrattuna. Vaikka ratkaisuja on tarkasteltu ekologisesta näkökulmasta, tulee kestävässä kaupunkisuunnittelussa aina tarkastella tilannetta myös sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kestävyyden näkökulmasta. Kestävän kehityksen osa-alueet eivät ole irrallisia kokonaisuuksia vaan ne ovat kytköksissä toisiinsa. Turku voisi olla entistä kestävämpi kaupunki priorisoimalla nykyistä aktiivisemmin ekologisen kestävyyden elementtejä, mihin tuleva lakiuudistus varmasti ohjaa. Turun tilanne on kansainvälisesti tarkasteltuna tyydyttävä ja tavoitteet ovat linjassa kestävän kehityksen tavoitteen 11 kanssa.
Keywords: ekologinen kestävyys, kestävä kaupunkikehitys, kestävä rakentaminen, kestävä liikkuminen, viheralueet