Ympäristönsuojelu kotimaan suojeluna : Vertaileva tutkimus Perussuomalaisen puolueen ja Itävallan vapauspuolueen ilmasto- ja ympäristöpoliittisista kannoista puolueiden poliittisissa ohjelmissa 2005–2019 - Leino, Meri (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmassa käsitellään Perussuomalaisten (PS) ja Itävallan vapauspuolu-een (FPÖ) ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vuosina 2005–2019. Tutkimuksen tarkoi-tuksena on pohtia, millaisia teemoja ympäristö- ja ilmastopolitiikoissa nousee esille, miten politiikat puolueissa ajallisesti kehittyvät sekä miten puolueiden näkemykset eroavat tai ovat samankaltaisia toistensa kanssa. Tutkielman alkuperäisaineisto koostuu PS:n ja FPÖ:n virallisista puolue-, sektori ja vaaliohjelmista. Aineistoa on käsitelty laadullisen sisällönanalyysin ja vertailevan ana-lyysimenetelmän mukaisesti. Primääriaineistoa lähestyttiin aineistolähtöisesti tunnista-en ja nimeten niistä esiin nousevia teemoja ja elementtejä. FPÖ ja PS ottavat ilmasto- ja ympäristöpoliittisiin teemoihin kantaa puolueidensa oh-jelmissa. Niiden suhtautumisissa on merkittävää samankaltaisuutta, vaikka niissä on nähtävissä myös selkeitä linja- ja sisältöeroja. Kummankin puolueen ympäristö- ja ilmastopolitiikat ovat muuttunut vuosien 2005–2019 aikana merkittävästi. PS:n osalta teemojen nousu politiikkaan on ollut enemmän lineaarista, FPÖ:n osalta taas enemmän aaltoilevaa. Keskeisiä tutkimuksen huomioita ovat puolueiden pyrkimys eriyttää ym-päristö- ja ilmastopolitiikka toisistaan ja käyttää niitä perusteena puolueiden muihin keskeisiin tavoitteisiin. Kumpikaan puolue ei kiellä ilmastonmuutoksen olemassaoloa, mutta suhtautuminen siihen on melko pessimististä. PS kokee ilmastonmuutoksen it-sessään suurempana uhkana, kun taas FPÖ ympäristön tilan muutokset. Sekä FPÖ:n että PS:n poliittiset ohjelmat perustuvat ilmasto- ja ympäristöpoliittisilta kannoiltaan samankaltaista nationalismia, patriotismia ja konservatismia painottaviin ideologioihin. Käsitys ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta kietoutuu perinteisen kulttuurin ylläpitämiseen ja kansallismaisemakeskeiseen luontokäsitykseen. Molemmille puolu-eille on lisäksi ominaista perustella ilmasto- ja ympäristöpoliittisia toimia talouden ja työllisyyden sekä suvereniteetin turvaamisella. Perussuomalaisten ja Itävallan vapaus-puoleen suhtautuminen ilmastopolitiikkaan on sekoitus ilmastokonservatiivisuutta ja -kansallismielisyyttä.
Keywords: populismi, Itävallan vapauspuolue, Perussuomalaiset, ympäristöpolitiikka, ilmastopoli-tiikka, oikeistopopulismi